Artikeln saknar rubrik

Nyheter Trots att Signar Nordlund slutade med turerna på 90-talet händer det fortfarande att folk stoppar honom ute på stan.
Publicerad 22 juli 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Signar Nordlund med en klippbok fylld med tidningsartiklar som berättar om en del av turerna med Virgo. Nu hoppas han kunna prata minnen med en del av passagerarna och bjuder in till Virgoträff.
Signar Nordlund med en klippbok fylld med tidningsartiklar som berättar om en del av turerna med Virgo. Nu hoppas han kunna prata minnen med en del av passagerarna och bjuder in till Virgoträff.

Trots att Signar Nordlund slutade med turerna på 90-talet händer det fortfarande att folk stoppar honom ute på stan.– Hallå där, skepparen på Virgo. Hur är det?Personer som minns alla roliga upplevelser med båten vill prata minnen. Många minns kanske ishavstrålaren m/s Virgo 1 som låg förtöjd vid Hjälmarekajen mittemot flygbåtarna. Fast oftast låg den inte där utan var ute på Öresund.– Många gånger körde vi tre turer om dagen, berättar Signar Nordlund. Folk fiskade, gjorde utflykter och företag hyrde in sig. Vi tog med skolbarn på sundet och besökte Saltholm. Men dit in kunde vi inte gå med Virgo. Då använde vi oss av jättegummibåtar som passagerarna fick gå i för att kunna komma ända in till Saltholm.– Det var en rolig tid det här. Vi tyckte att vi skulle sluta när vi var på topp men ibland har vi ångrat oss. Vi tyckte mycket om det här livet hela familjen.Signar Nordlund hade hjälp av hustrun Lilly och sonen Stefan. Nordlunds köpte båten 1978 och tänkte först använda den för privat bruk. Ganska snart kom de på att den var för stor och i stället lämpade sig bättre för passagerarturer. Alla turer skulle anmälas till kustbevakningen så därför vet Signar Nordlund att cirka 20 000 personer åkte med Virgo under de här åren. Båten marknadsfördes bland annat av Malmö turistbyrå och var en stor turistattraktion.– Virgo var speciellt populär bland tyskar som gärna gick och köpte biljett på turistbyrån. Men vi hade också många stamkunder som återvände till oss och några av dem skulle det vara roligt att träffa igen, tycker Signar Nordlund.– Vi hade också olika evenemang och sjöng allsång. Båten var med i både tv och radio. När han sålt båten ringde många och frågade om inte paret kunde fortsätta med sina turer. Signar och Lilly Nordlund ägnade då i stället sina krafter åt Café Stallet som ligger i närheten av Bökeberg vid länsväg 108. En del av kunderna där har fortsatt att prata minnen och efter att ha funderat länge har nu Signar Nordlund bestämt sig för att arrangera en Virgoträff.– Den får äga rum i höst. Folk får komma hit så vi kan vi prata minnen från Virgotiden. Den som är intresserad av att delta i träffen kan ta kontakt med Signar Nordlund i Klågerup.

Elisabeth SandbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.