Nytt sätt kartlägga DNA

Nyheter Forskare i Lund och Danmark har utvecklat en ny metod att kartlägga enstaka DNA-molekylers arvsmassa.
Publicerad 22 juli 2010 • Uppdaterad 24 november 2021

Forskare i Lund och Danmark har utvecklat en ny metod att kartlägga enstaka DNA-molekylers arvsmassa. De hoppas att metoden i framtiden ska kunna användas ute på sjukhusen för att lättare än i dag upptäcka arvsanlag för vissa sjukdomar, eller storskaliga förändringar som hör ihop med bland annat cancer. Metoden anses också kunna användas av kriminaltekniker vid brottsutredningar.Enligt ett pressmeddelande från Lunds universitet utnyttjar tekniken det faktum att olika delar av en DNA-molekyl smälter vid olika gradtal. Man får på så sätt fram ett slags streckkod, som visar DNA-molekylens uppbyggnad.Tekniken ha patentskyddats och forskarna presenterar sina rön i medicintidskriften Pnas.(TT)

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.