Lever och verkar i ett kollage

Osby Mette Aarre har onekligen vissa likheter med Pippi Långstrump.
Osby • Publicerad 23 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Mette Aarre är konstnär och målar mycket i emalj. Hela huset och trädgården är fylld med färg
Mette Aarre är konstnär och målar mycket i emalj. Hela huset och trädgården är fylld med färg

Mette Aarre har onekligen vissa likheter med Pippi Långstrump. Tar man därefter steget in i hennes bostad i den gamla konsumbutiken i Gylsboda så förstärks känslan ytterligare. Som besökare förflyttas man till något mitt emellan Villa Villekulla och en skattkammare.

Överallt finns mer färg än man trodde var möjligt.–Ja, de flesta blir chockade när de kommer in i köket, berättar Mette och ler stort. Hennes danska studsar mellan väggar som är fyllda med gamla emaljskyltar på olika språk, färgglada plåtburkar, underfundiga figurer samt fat och brickor som hon målat själv. Inget är lagom och inget är konventionellt. Till och med plåten i ugnen sprakar av Mettes konst.

Mette Aarre har gått på både Konstfack och Konstakademin i Köpenhamn samt på konstskola i London. Hon har bland annat jobbat som bildlärare, ägnat sig åt film, foto, installationer, skulptur, kollage och måleri. Det finns knappast någon konstform som hon inte i alla fall nuddat vid.

Hon kom till Sverige och Ubbaboda i början av 70-talet när konstnärer från olika delar av världen kom till Göinge för ett 100-dagarssymposium i bildhuggarkonst. Hon bosatte sig i Ubbaboda skola och därefter i en arbetarkasern i Gylsboda innan hon 1986 hamnade i det gamla konsumhuset.

För närvarande ägnar sig Mette mest åt emaljmåleri på koppar- eller järnplåt. Med färgat glaspulver och små glaspärlor skapar hon motiv som sedan bränns i 850 grader i drygt tre minuter. Glaset smälter och därefter går det att komplettera med ytterligare glas. –Det går att bränna upp till sju gånger, förklarar Mette och tillägger att det är konstverk som kan hålla utomhus väldigt länge varför de passar väldigt bra som offentlig konst.

Det är inte bara Mette och hennes hem som är mättade på färg. Även trädgården sprakar i olika kulörer. Sommarblommor blandas med konst, korgar, kannor, skulpturer och jättelika paradisträd. Bland några buskar sticker ett målat stekjärn upp och kattens hem täcks av en alldeles egen målad vägg.

I trädgården sitter hunden Wilma och livskamraten Ottmar Bergmann som ursprungligen kommer från Tyskland och som också sysslar med konst. Han strör lovord över Mettes konst och kreativitet.

Sonen Snild kommer förbi och samtalet i familjen blir en blandning av svenska, danska, tyska och engelska. Snild ägnar mycket tid åt musik och brodern Hannibal som snart väntas hem till Gylsboda är en sann äventyrare. Han har rest tillsammans med Ola Skinnarmo och utforskat både Sydpolen, varit guide i Svalbard och paddlat kajak runt Sverige.

Mette lutar sig tillbaka och tänder en cigarett. Gylsboda har blivit hennes plats i världen. Till hösten blir det en utställning i Berlin och till nästa år ställer hon tillsammans med andra kvinnliga konstnärer ut på Kvinnomuseet i Århus i Danmark. Under tiden fortsätter hon att skapa i ett hem och en trädgård som i sig är som ett enda stort kollage.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.