Minnesord över saxofonist Gert Burman

Personligt Gert Burman var trygg och musikaliskt kunnig i sitt utövande.
Personligt • Publicerad 23 juli 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Gert Burman var trygg och musikaliskt kunnig i sitt utövande. Som arrangör av musik till storbandets repertoar bidrog han med många musikaliska träffar i kluriga harmoniseringar och ackordsföljder. Jan "Tollarparn" Eriksson var ett bollplank för att kontrollera de harmoniska gångar som figurerade i Gerts huvud och musikalitet vid arrangering av musiken till storbandet. Jag minns många gånger vid fikapauserna och repetitionerna då de två diskuterade harmonisering och "Tollarparn" sade att det är ok, men ibland kom Jan med tips på andra sätt för att få ett okonventionellt och inte efter standardiserade regler mot en nydaning inom det musikaliska regelverket. Gert Burman var ingen pianist. Han plockade ut melodi och harmoni via en "munorgel" – en leksak där man blåste in luft i ett 30 cm långt pianotangentbord. Många arrangemang skapades på detta sätt. Från 1974 var han kassör i föreningen Kristianstads storband och han var ett matematisk geni i huvudräkning. Gert Burman växte upp i Åhus och Kristianstad och fick sin musikaliska utbildning genom Ripa musikskola som var ledande på 50-talet. Det fanns ingen kommunal musikskola utan det var folkskollärare Ivar Strandberg som startade upp det hela inom Åhus Köping. Gert lärde sig spela klarinett under musikfanjunkare Hugo Svenssons ledning. Läroverket i Kristianstad blev sedan Gerts hemvist och spelningar i olika skolband. Dansmusiken kom sedan att uppta en stor roll i livet och gav även extra inkomst då Gert startade sin militära karriär. Det var Helmers orkester som var livsnerven i många år och Gert har berättat många musikerminnen från den tiden och hur orkestrar efterhand blev elektroniskt förstärkta och att man kunde höra tydligt vad alla spelade. Efter Helmers blev det då ungdomsbandet Roffe Pauls, med Åke Haraldsson, sedermera Åke Gädda som vokalist. Orkesterklädseln blev influerad av Beatles design och orkesterns popularitet renderade att de spelade in en singel EP som var till orkesterns marknadsföring. 1971 slutade Gert med dansmusiken och var ledig för att tillsammans med andra musiker gå samman på initiativ av Gert Åke Walldén i bildandet av Kristianstads storband. Vid nedläggning av P6 pensionerades Gert i förtid och efter något år fick han arbete på Ekohallen i Fjälkinge. Det är med stor sorg som vi fick uppleva Gerts bortgång och under ett års tidram även se den outtalade sorg Gert kände efter sin syster och systerdotters man. Gert var ogift och visade all kärlek till sina närmsta. Han var omtänksam, plikttrogen och en personlig vän till alla samtidigt som han kunde uttala sin vilja om musikalisk riktighet. Kristianstads storband har under åren spelat in sju skivor, där Gert visar sin musikalitet med solon i vissa stycken. Till avskedsstunden med Gert spelades det upp ett stycke och han hade nog själsligt valt som tack att få spela I Remember You för oss närvarande. Det kändes bra att på detta sätt ta avsked från varandra. Vi glömmer dig inte. Med hopp om att du har plats i Shangrila Storband på andra sidan och fortsätter ditt musicerande och med nya arrangemang vill jag avsluta med orden Keep Swinging och tacka dig Gert för vår samvaro här på jorden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.