Edgar Antonssons barndom

Personligt Som tidigare meddelats har Edgar Antonsson, Täby, avlidit i en ålder av 77 år.
Personligt • Publicerad 28 juli 2010 • Uppdaterad 24 november 2021

Som tidigare meddelats har Edgar Antonsson, Täby, avlidit i en ålder av 77 år.

Det står i alla tidningar att den framgångsrike tidningsmakaren Edgar Antonsson var född i Lönsboda. En googling nu efter hans bortgång antyder att det kommer att skrivas mer om honom i 1900-talets presshistorik. Därför, om än obetydligt i sammanhanget, tycker jag att rätt skall vara rätt om denne mans födelse och barndom.I födelse- och dopbok för Glimåkra församling 1933 noteras Nils Edgard Fingal född den 2 juni som son till Nils Antonsson (född 13 oktober 1904 i Trolle-Ljungby) och Klara Teresia Persson (född 19 oktober 1909 i Kilinge by, Glimåkra socken.Fadern skrevs vid den tiden som snickeriarbetare, vilket jämte glas- och stenarbetare var det vanligaste yrket i Glimåkra på den tiden. I "Vem är det?" 2001 har Edgar (som skippade d:et) angivit att fadern var yrkeslärare, vilket han nog blev senare, kanske då i Kristianstad, eftersom det här också anges Kristianstad som födelseort för den blivande journalisten. Nils Antonsson var inte den ende snickare från träförädlandets Glimåkra som utvecklade sig till yrkeslärare. Att familjen sedan kom till Hässleholm kan ha andra förklaringar.Modern Klara (död 1996 i Hässleholm) kom från ett lantbrukarhem i Kilinge. Hon gifte om sig 1952, det år då Edgar kom in i journalistiken på "Värpatorparens" (P.A. Perssons) plantskola Norra Skåne. Edgar hade en ett år yngre syster, Elsie Ann-Marie Ingegerd, som dog i Landskrona 1996 ett halvår före moderns bortgång. Expressen-kollegan Ulf Nilson skrev nu om Edgar: "Han hade lärt sig från början därnere i snapphanebygden, att en tidning är en allvarlig sak. Den har en uppgift, nej en plikt, att föda tankar och känslor; att vara ett slags universitet (om också vildvuxet och ibland lite löjligt) för de många som aldrig fick "läsa vidare." Harry Hjörne hade nog inte kunnat uttrycka den saken bättre.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.