Flera föreningar får chockhöjda hyror

Osby Föreningen har hyrt lokalerna på Göingegatan sedan 1970-talet.
Osby • Publicerad 29 juli 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Föreningen har hyrt lokalerna på Göingegatan sedan 1970-talet. När beskedet kom om att hyran skulle höjas från 8 891 kronor inklusive el till 30 744 efter årsskiftet, blev man tagen på sängen.

– Vi blev lite överraskade. Vi har tyckt att hyran låg ungefär där man kunde vänta sig, säger kassör Mats Ernstsson.Lokalerna är särskilt inredda för att skjuta luftgevär.– Det fordras en viss typ av lokal. Vi har luskat lite efter andra alternativ, men vi har förhoppningar om att hitta en lösning där vi är i dag, säger han.

Sällskapet har ansökt om medling vid hyresnämnden i Malmö.– Vi vill gärna vara kvar där. Därför har vi sökt medlingstillstånd. Vi får hoppas att det löser sig.Diskussionerna med bostadsrättsföreningen fortsätter efter semestern.

Osby schackklubb sitter i ungefär samma båt. Hittills har man betalat knappt 6 000 kronor om året för sin lokal. För en tid sedan meddelades att hyran från 1 januari skulle bli omkring tre gånger högre.– Vi kan inte betala så mycket, säger klubbens kassör Ulf Jönsson.Han vill betona att förhandlingar pågår och att man hoppas kunna hitta en lösning.Han tänker sig att klubben kanske kan betala per gång i stället, så kan lokalerna också hyras ut till andra.Förklaringen som han har fått är att Skatteverket har schablontaxerat bostadsrättsföreningen och att det är därför hyrorna måste höjas.

Schackklubbens ordförande Lars Olsson säger att bollen ligger hos Triangeln.– Vi skulle inte acceptera en sådan hyra. I så fall måste vi flytta. Vi har inte så stor verksamhet, i så fall flyttar vi hellre någonstans där vi bara hyr när vi behöver lokaler, säger han.Även frimärksklubben Osby filatelistklubb och dykklubben Dykex SDK har drabbats av de chockhöjda hyrorna. Dykex har dock enligt uppgift redan hittat andra lokaler.

Britt-Marie Kauranen är ordförande för HSB BRF Triangeln i Osby. Hon säger att de berörda föreningarna har fått veta anledningen till att hyresavtalet måste förhandlas om och betonar att frågan inte har retts ut ännu.– Vi har inte bestämt detta i föreningen, utan det kommer från högre ort. Vi har blivit tillsagda att hyran varit för billig.

HSB Skånes vd Ann Irebo bollar dock tillbaka ansvaret till föreningen.– Bostadsrättsföreningen är alltid en självständig juridisk person. HSB Skåne vare sig kan eller skall lägga sig i. Om föreningen äger lokalerna är det föreningen som fattar beslut i frågan, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.