Annons

Han guidar genom skog och sjö

Broby Roy Paulssons historiska båtturer på Immeln blir alltmer populära.
Publicerad 30 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Roy Paulsson med båten M/S Immeln i bakgrunden. Foto: Louise Johansson
Roy Paulsson med båten M/S Immeln i bakgrunden. Foto: Louise Johansson

Roy Paulssons historiska båtturer på Immeln blir alltmer populära. I sommar har kryssningarna varit fullbokade.

I år har Roy Paulsson dessutom förlängt kryssningen med en busstur. Den inledande turen på land går genom skogar och gamla byar där gästerna bjuds på ännu mer snapphanehistoria än tidigare somrar. Först vid kvart i fyra är det ombordstigning på båten.– Då blir det lite berättelser kring Immeln, hur pråmtrafiken såg ut tidigare och lite om stenriket.

Annons

Sen ber Roy passagerarna att sluta ögonen och förflytta sig tillbaka till 1600-talet. Tillsammans gör de nedslag vid olika tidpunkter i historien. Roy tar ett exempel på en av historierna.– Det var så att byns präst, som satt utomhus en varm sommardag, fick meddelandet att svenskarna var på väg. Mycket riktigt kom snart de svenska soldaterna och krävde husrum och mat. Prästen gjorde sitt yttersta för att hjälpa till genom att förse dem med mat och dricka. Vad soldaterna inte visste på kvällen då de lade sig lagom fulla, var att de aldrig mer skulle vakna. Prästen hade nämligen förgiftat brännvinet de bjöds på. Dagen därpå insåg prästen att det skulle bli svårt att förklara situationen och flydde till en ö där han gömde sig i fyra år. Därför heter ön Prästön i dag.Ror man ut till ön hittar man ett stort stenaltare där han ska ha hållit gudstjänst för byborna i hemlighet, berättar Roy. Men ingen vet om historien är sann.

Historierna växlar och passagerarna får åka fram och tillbaka i tiden. 30-talets legendariska tjuvar Bildsköne Bengtsson och Tatuterade Johansson är några av de personligheter åhörarna får lära känna genom Roys historier. Pelle Fridlund, känd från Smens baglomma, är också med på Roys turer. Han är både kock och underhållare på båten.– Han serverar typisk snapphanemat. Vilket betyder att det blir sås, potiatis, rödlök och riktig stek. Sen spelar han gitarr och sjunger om den lokala trakten på göingedialekt. Roy berättar att det blir mycket skratt och stämningen blir alltid väldigt gemytlig. – När de går av båten finns det de som bokar nästa tur med en gång, säger Roy. Det märks att Roy tycker om att berätta och han fascineras uppenbarligen av historia. – Jag tycker om historia och kultur för det handlar om var vi kommer ifrån. Det är viktigt. Det roligaste är ändå interaktionen med människorna tycker jag. Man lär sig nya saker hela tiden. Ibland är det passagerare ombord från trakten och det händer att de bjuder på egna lokala historier. Det var för fyra år sedan Roy Paulsson kom igång med de första båtturerna på Immeln. Det hela började då han hakade på en utbildning till snapphaneguide. Han och en vän såg då till att hyra en båt och snart var de igång.Idag sköter Roy Paulsson verksamheten själv och har många planer inför framtiden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons