Kulturskymning över Svalöv

Enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landstings senaste lista över hur mycket landets kommuner lägger på kulturen utslaget per invånare, hamnar Svalöv näst sist. Bara Kävlinge är sämre
Helt färska siffror visar att Svalöv i rankingen för Skånes del ligger näst sist (!) och totalt spenderar kommunen bara 577 kronor på varje invånare per år.
I topp hittar man inte helt oväntat Helsingborg med 1 912 kronor, Malmö med 1524 kronor och Simrishamn 1 228 kronor.
En klar skillnad mellan topp och botten, men Charlotte Wachtmeister (M), ordförande i välfärdsutskottet anser att det är både svårt och direkt orättvist att göra jämförelser.
– Storstäderna har en helt annat budget att jobba med, större utbud och folk åker dit för att ta till sig av kulturen. För vår del tycker jag att vi satsar så mycket vi kan.
Men drygt 500 kronor och en nästjumboplats klingar inget vidare. Ungefär lika stora kommuner som Bromölla (1084), Osby (1005) och Åstorp med 885 kronor verkar inse värdet mer av att ge kulturen mer plats.
Eller?
– Sett till statistiken hamnar vi efter, men vi måste komma ihåg att vi satsat flera miljoner på att öka Teckomatorps popularitet igen med satsning på bland annat Vallarna. Kulturveckorna är intressanta och dessutom har vi sett till att göra kulturpriset så attraktivt som möjligt.
– Samtidigt gick vi in med 100 000 kronor för att uppgradera ljudanläggningen på Kulturhuset i Svalöv.
– Jag tycker att vi ligger på en hyfsad nivå, säger Charlotte Wachtmeister.
Hon anser samtidigt att folk i allmänhet med förkärlek tar del av de stora evenemangen i storstäderna.
– Svalöv ligger mitt i centrum. Nära till Malmö, Helsingborg, Landskrona och Köpenhamn gör att invånarna snabbt kan ta sig till vad de är intresserade av. Vi kan inte konkurrera med stora opera– och teateruppställningar, där är en del i skillnaden.
Konstnärer har i flera år efterlyst och i flera fall krävt någon slags konsthall. Något att nappa på?
– Inte i nuläget, men vi har inte de pengar att underhålla, driva och bemanna en sådan året om. För de som vill ställa ut finns både kommunhusets kafeteria och biblioteket i Svalöv.
– Samtidigt värnar vi hårt om våra småbibliotek runt om i byarna. De är viktiga för att behålla kulturen levande, klargör Charlotte Wachtmeister.

Dagens fråga

Skickar du julkort?

Loading ... Loading ...