GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Äldre tvingas till flytt

Hässleholm Efter en sjukhusvistelse stod det klart att Ruth inte längre klarade att bo själv och hon erbjöds en korttidsplats - i Glimåkra.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2010 • Uppdaterad 25 november 2021
Ruth Andersson vägrar flytta till äldreboende i Glimåkra. Hon vill stanna på Backebo i Hörja där hon har korttidsplats sedan i maj och gärna pratar och skrattar med föreståndaren Christhel Andersson.Foto: Arne Forsell/Bildbyrån
Ruth Andersson vägrar flytta till äldreboende i Glimåkra. Hon vill stanna på Backebo i Hörja där hon har korttidsplats sedan i maj och gärna pratar och skrattar med föreståndaren Christhel Andersson.Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Efter en sjukhusvistelse stod det klart att Ruth inte längre klarade att bo själv och hon erbjöds en korttidsplats - i Glimåkra.–Handläggaren sa att det inte fanns några platser i Hässleholms kommun, berättar dottern Birgitta.

Senare fick hon veta av en bekant att det fanns lediga plaser i Hörja, där Ruth också har anhöriga.–Jag ringde till handläggaren och sa att hon hade lurat oss och att vi vägrade skicka mamma till Glimåkra. Då var taxin redan på väg.Taxin avbeställdes i sista stund.En demensutredning har sedan gjorts och det finns ett beslut på att Ruth ska ha permanent plats på vårdboende. Men när hon och hennes anhöriga ansökte om att hon skulle få stanna på Backebo sa kommunen nej. Ärendet är överklagat och ligger nu på förvaltningsrätten i Malmö.Ruth oroar sig för hur det ska gå med hennes boende. Hon frågar varje dag föreståndaren Christhel Andersson på Backebo om hon vet hur det ska bli.–Jag trivs så bra här och hoppas att jag får stanna kvar, jag vill inte flytta igen, säger Ruth.Christhel är upprörd över hur Ruth har behandlats av kommunen.–Det är inte värdigt, säger hon. Tjänstemännen är inte ärliga mot de anhöriga när de säger att det inte finns platser. De skulle säga att pengarna styr.Allt fler pensionärer har de senaste två åren placerats på privata äldreboenden utanför kommunen. Hittills i år är det 89 äldre, varav 76 på korttidsplatser.De finns i Glimåkra, Skånes Fagerhult eller Höör som alltså har lägre priser. På Solglimman i Glimåkra kostar varje pensionär 125 kronor mindre per dygn än på Backebo i Hörja som just nu har sex tomma platser.–Vi kan inte fortsätta så här, säger Christhel. Vi blir snart tvungna att flytta eller lägga ner.

Hon vill ha besked av politikerna. Därför har hon kontaktat både majoriteten och oppositionen. På måndagen bjöd socialdemokraterna in till presskonferens på Backebo och försäkrade att om de kommer till makten ska omsorgsnämnden få pengar så att pensionärerna ska kunna stanna i kommunen.– Vi har under en längre tid känt en oro över att kommunen placerar så många äldre utanför kommunen, det är inte mänskligt, förklarade oppositionsrådet Tommy Nilsson.Rolf Delcomyn, andre vice ordförande i omsorgsnämnden har också tagit upp frågan i nämnden.Socialdemokraterna betonade att de vill behålla kommunens tidigare målsättning om 70 procent kommunala äldreboenden och 30 procent privata.– Det är en bra mix, men de privata ska vara inom kommunen, inte någon annanstans, betonade Rolf Delcomyn.Det handlar också om arbetstillfällen. De privata hem som idag har avtal med kommunen om äldrevård (Backebo, Tyringe sjukhem och Vittsjö sjukhem) har 90 anställda.Majoriteten besöker Backebo idag, tisdag.–Vi ska titta på det här, säger John Bruun (FP), ordförande i omsorgsnämnden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.