Annons

Onsdagsräkningen drog ut på tiden

Hässleholm Onsdagsräkningen börjar alltid klockan 08.
Hässleholm • Publicerad 22 september 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Onsdagsräkning i stadshuset efter valet 2010. Valnämnden och kommunala tjänstemän i febril aktivitet. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Onsdagsräkning i stadshuset efter valet 2010. Valnämnden och kommunala tjänstemän i febril aktivitet. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Onsdagsräkningen börjar alltid klockan 08.00 och ska vara avslutad 15.00. Därefter överlämnades resultatet till länsstyrelsen i Malmö.Det rådde febril men noga kontrollerad aktivitet i sammanträdesrum ett i stadshuset under onsdagen. Kommunens valnämnd med duon Christer Caesar (KD) och Stig Hansson (S) i spetsen ansvarade för arbetet som också involverar en rad av kommunens tjänstemän.– Under onsdagsräkningen samlar vi in och räknar alla förtidsröster och brevröster, totalt cirka 500 stycken, förklarar Christer Caesar som är ordförande i nämnden.Valnämnden ska också godkänna eller underkänna tveksamma röster och i vissa fall måste man skicka rösterna till länsstyrelsen för avgörande.– Det kan exempelvis handla om huruvida man har rätt att rösta i alla tre valen eller inte. Om det däremot ligger dubbla valsedlar i något kuvert skickas det direkt till Länsstyrelsen för ställningstagande, förklarar Christer Caesar.

Arbetet sköts med största säkerhet. Den folkvalda valnämnden, som med ersättare består av tio ledamöter, övervakar och ansvarar för arbetet som även utförs av kommunala tjänstemän.– Det här är ett jobb som verkligen skötes med dubbel säkerhet, med både bälte och byxhängslen, försäkrar Stig Hansson, vice ordförande i nämnden.

På länsstyrelsen kontrollräknades rösterna under onsdagskvällen och uppdaterade result lades kontinuerligt ut på Valmyndighetens hemsida. Men vid 22-tiden var resultat inte färdigt.Personvalet, det så kallade kryssvalet, blir klart på fredag.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons