Annons

Fast med fingrarna i den berömda syltburken

Opinion Som alla missnöjespartier har Sverigedemokraterna inte alltid lätt att få retorik och verklighet att gå ihop.
Opinion • Publicerad 28 september 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Som alla missnöjespartier har Sverigedemokraterna inte alltid lätt att få retorik och verklighet att gå ihop. Det lovas runt men är si och så med finansieringen. I Sverigedemokraternas fall saknades i den nationella skuggbudgeten 59 miljarder kronor. Inga småpotatis precis.I Hässleholm orkade partiet inte ens med att göra ett enda eget budgetförslag på hela förra mandatperioden. Finanskrisen gjorde det för svårt menade gruppledaren Patrik Jönsson i en intervju i Norra Skåne den 22 september. En dålig ursäkt för ett klassiskt försök att komma undan politiskt arbete och ansvar. Hur hade det sett ut om de styrande partierna hävdat samma sak?SD behövde aldrig bekänna färg om hur de ville att kommunens resurser skulle användas utan kunde lova guld och gröna skogar. Det resulterade i en stor valframgång.

Retorik före ett val och verklighet efter ett val kan också skilja sig. I den underfinansierade skuggbudgeten talade SD i avsnittet om sjukförsäkringen om att de vill "intensifiera kampen motbidragsfusk genom en utökning av antalet kontroller och en skärpning av påföljden för avslöjadebedragare". Ironiskt blir därför den snälla benämningen på det faktum att Patrik Jönsson sjukskrev sig hela veckan efter valet för att bedriva politiskt arbete. Hyckleri är den mer korrekta beskrivningen. Moral och hederlighet som SD säger sig stå för tycks inte mycket värd i Jönssons verklighet. Den verklighet där han fastnade med fingrarna i syltburken.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons