Annons

Oklart om föroreningar

Osby Det var för tre år sedan som ett prov från en grävd brunn på en fastighet utanför Lönsboda visade spår av en sorts petroleumprodukt.
Osby • Publicerad 6 oktober 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var för tre år sedan som ett prov från en grävd brunn på en fastighet utanför Lönsboda visade spår av en sorts petroleumprodukt.Kommunen undersökte några cisterner i området och fick även information om en tankbilsolycka som inträffat redan 1971. Av proven gick det dock inte att utläsa om det kunde röra sig om bensin från det tillfället.

I somras skickade Osby kommun ärendet vidare till Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för vattenskyddsområden. Ärendet kom dock i retur med hänvisning till att kommunen är tillsynsmyndighet över dricksvattenföreskrifterna. Man meddelar även att kommunen kan söka bidrag för undersökning och sanering, men det är osäkert om det går att få.

Annika Wijk som är miljöchef inom Osby kommun förklarar att det blivit ett mycket komplicerat ärende.–Vi har fått rådet att använda oss av vår egenkontroll, vilket vi redan gör. – Nu kommer vi att diskutera frågan på nytt och jag har en förhoppning om att gatukontoret kan göra nya prover så att vi får en uppfattning om hur mycket föroreningar det rör sig om samt spridningsområde.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons