Annons

Hälsoträdgård invigdes

Nyheter Förr i tiden bodde stataränkorna i huset.
Publicerad 20 oktober 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Hanna Andersson är verksamhetsansvarig för hälsoträdgården och Katarina Tufvesson arbetar som friskvårdscoach. Här kan Malmö stads anställda hämta kraft med naturen som utgångspunkt.
Hanna Andersson är verksamhetsansvarig för hälsoträdgården och Katarina Tufvesson arbetar som friskvårdscoach. Här kan Malmö stads anställda hämta kraft med naturen som utgångspunkt.

Förr i tiden bodde stataränkorna i huset. Med naturen som utgångspunkt ska stress nu förebyggas här.

Både anställda och chefer ska kunna motarbeta stress i den här vackra miljön. Tanken är att ta tag i problemen innan de vuxit sig för stora.– Flera omorganisationer kanske väntar på arbetsplatsen. Den anställde känner sig stressad och vill fokusera på det positiva. Det gör vi här på olika sätt. Vi är utomhus 50 procent av tiden. Här kan man finna verktyg för att kunna tag i de saker som är besvärliga i vardagen. – Men det är viktigt att tillvaron här inte blir som en bubbla där allt är villkorslöst och kravlöst. Här ska man ges tid för reflektion och återkoppling. Något som det ofta inte finns tid för i vardagen, poängterar Hanna Andersson som är verksamhetsansvarig för hälsoträdgården.Hit kan anställda komma en eller två halvdagar i veckan under en viss period. Det är långtifrån bara trädgårdsarbete som de som får komma hit sysselsätter sig med. Hälsoträdgården erbjuder också promenader, yoga, föreläsningar, information om kost och motion, keramik och inte minst gemensam fika. Två kaniner bor här alltid och då och då också två hundar som tillhör personalen. I hälsoträdgården arbetar inte bara personal som har hand om själva trädgården. Här finns arbetsterapeut, samtalsterapeut, sjukgymnast och friskvårdscoach.När Miljöpartiets kommunalrådet Lari Pitkä-Kangas föreslog att Malmö stad skulle satsa på en hälsoträdgåd för några år sedan blev inte idén särskilt väl mottagen. – Många ställde sig mycket frågande till idén. Men sedan fick jag kontakt med rätt personer och när det visade sig att vi kunde placera trädgården här förstod alla hur fantastiskt det här kunde bli.– För mig är det här en mycket stor dag och det här känns som hälsoträdgårdarnas Citytunnel, förklarade Lari Pitkä-Kangas innan han var med och planterade ett valnötsträd framför huset. Hälsoträdgården ligger på samma väg som leder in till statarmuseet. Huset är troligen byggt i början av 1800-talet. Förr bodde stataränkorna här. Huset har även hyrts ut till andra privatpersoner. Efter att ha haft planer på vandrarhem och andra verksamheter valde Malmö stad att öppna sin hälsoträdgård här. Efter en omfattande renovering har nu Malmö stad valt att själv använda huset istället för att hyra ut till andra.Elisabeth Sandberg

Elisabeth SandbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons