Annons

Vinst ger kvalitet

ledare Frågan är om inte samma sak kan sägas om Sverige där det fortfarande finns många som i den politiska debatten försöker hävda att vinst är något fult.
Publicerad 22 oktober 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
även inom uppgifter som av tradition utförts av det offentliga. Arkivfoto: Scanpix
även inom uppgifter som av tradition utförts av det offentliga. Arkivfoto: Scanpix

Frågan är om inte samma sak kan sägas om Sverige där det fortfarande finns många som i den politiska debatten försöker hävda att vinst är något fult. Framförallt är det från rödgrönt håll det brukar upprepas som ett mantra att vinstintresse skulle stå i något slags motsatsställning till kvalitetstänkande. Men även på den borgerliga sidan finns det de som ibland sviktar i tron på vinstintresset som en i grunden god vinstkraft. Vinst uppstår i princip när intäkterna är större än kostnaderna. Kostnaderna kan man hålla nere genom att antingen försumma kvaliteten i en verksamhet eller genom att driva en verksamhet effektivt. Men eftersom kunderna kan rösta med fötterna, överge det som har dålig kvalitet, söker de sig till den verksamhet som både ger kvalitet och är effektiv. Det vill säga om man har alternativ att välja mellan. I den politiskt styrda sektorn utförs dessutom verksamhet som upphandlas. Staten, landstingen och kommunerna kan genom att ställa krav värna kvalitet inom exempelvis skola, vård och omsorg. Alltmer av det som tidigare utfördes offentligt har konkurrensutsatts. Ibland har det kunnat påvisas tydliga kvalitetsbrister. Men det beror inte på att vinstintresset i sig är skadligt, utan på att kunderna – medborgarna – haft för svårt att välja bort de dåliga alternativen eller att politikerna och deras tjänstemän ställt för lite krav eller varit för dåliga på att kontrollera att en privat verksamhet lever upp till kravet. Det verkar nu finnas majoritet i riksdagen för att stoppa dåliga friskolor att ta ut vinst. En sådan lösning pressar fram förbättrad kvalitet. Men det är inte vinstintresset som är boven utan att det offentliga upphandlat slarvigt eller brustit i sin uppföljning. I grunden ger vinst kvalitet.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons