Annons

Knepigt hitta majoritet

ledare I Kristianstad och Östra Göinge har man gått i mål med borgerliga styren med hjälp av Miljöpartiet.
Publicerad 27 oktober 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
längsta strået i Osby? Foto: Diana Ledin/Arkiv
längsta strået i Osby? Foto: Diana Ledin/Arkiv

I Kristianstad och Östra Göinge har man gått i mål med borgerliga styren med hjälp av Miljöpartiet. Men i Hässleholm, Osby och Perstorp är ännu inget klart. Hässleholm får sägas vara det som är närmast att vara klart. Oavsett om Miljöpartiet går med den styrande kvintetten eller inte så kommer Urban Widmark (M) och att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. För Miljöpartiets del handlar det om möjlighet till inflytande eller en lång ökenvandring i opposition. Tipset är därför att en majoritet bestående av de fem partier som nu styr och Miljöpartiet kommer att skapas. I Perstorp sitter Perstorps Framtid som kungamakare efter sitt smått fantastiska valresultat men ännu är inget klart. Det tycks dock luta åt att de slår sig samman med alliansen men osvuret är som bekant alltid bäst.

Osby har den knepigaste sitsen. Den styrande femklövern samlade 18 mandat av fullmäktiges 41. När Miljöpartiet tog sina två mandat och gick ihop med Socialdemokraterna fick även det blocket 18 mandat. Som vågmästare står Sverigedemokraterna med fem mandat. Socialdemokraterna har försökt spräcka femklövern utan att lyckas. Och där står man nu. Femklövern fick 270 röster (motsvarande Folkpartiets alla röster) mer än Socialdemokraterna och Miljöpartiet men i mandat är det jämnt. Det blir intressant att se hur lösningen ser ut.Ett minoritetsstyre kan inte uteslutas och då bör första tjing gå till Anders Pettersson (C) och femklövern. Men det skulle sannerligen inte vara någon dans på rosor med fem oberäkneliga SD:are i fullmäktige som tungan på vågen. Särskilt som SD under förra mandatperioden ofta lutade åt vänster.Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons