Annons

Trafikverket varnar trafikanter

Trafik Trafikverket hade en hektisk torsdag och kämpade med att hålla vägarna rena från snö.
Publicerad 2 december 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
En olycka inträffade på E6 vid tiotiden. Mobilbild.
En olycka inträffade på E6 vid tiotiden. Mobilbild.

Trafikverket hade en hektisk torsdag och kämpade med att hålla vägarna rena från snö. Kraftigt snöfall i kombination med hårda vindar gjorde de skånska vägarna svårframkomliga och många olyckor inträffade. - Vi varnar fortfarande alla från att ge sig ut på vägarna. Om man inte absolut måste åka gör man bäst i att stanna hemma, sa Malin Bergkvist på Trafikverket vid 16-tiden på eftermiddagen. Strax dessförinnan hävde Öresundsbron de restriktioner som rått under hela torsdagen. Sedan tidigt på morgonen hade då farten på bron varit begränsad från 110 till 70 kilometer i timmen. - Det snöar fortfarande kraftigt, framför allt i södra Skåne. Efter ett par lastbilsolyckor på väg 19 har vi uppmanat rederierna att avråda de långtradare som kommer till Sverige från att köra på vägen. - Att blåsten har avtagit har gjort det lite lättare att hålla rent på vägarna, men det fortsätter att komma väldigt mycket snö, så vår varning gäller åtminstone tills i morgon bitti, säger Malin Bergkvist. Flera kommuner ställde på torsdagen in skolbussarna på grund av torsdagens kraftiga snöande. Eslövs kommun, Hörby kommun och Ystad kommun meddelade på morgonen på sina hemsidor att skoltrafiken är inställd.

På Öresundsbron blåste 15 sekundmeter på torsdagsmorgonen och hastigheten sattes därför ner till 70 kilometer i timmen. Vindkänsliga fordon avråddes från att köra över bron. Vid 11:55 inträffade en olycka mellan en lastbil och en buss på väg 9 vid Vitemölle, Kivik. Det är oklart om någon skadades vid händelsen. Trafikverket varnar för stillastående trafik i båda riktningar. Vid elva-tiden välte en lastbil på E 6 vid Stavsten mellan Trelleborg och Skegrie. Lastbilen blockerar hela vägen som därför stängts av i båda riktningar. Enligt Trafikverket beräknas vägen åter vara öppen för trafik först vid 13-tiden. Vid halv elva inträffade en singelolycka vid Ekerödsrasten på E22. Räddningstjänst är på väg till platsen. Vid kvart över tio rapporterades om en lastbil som kört av vägen på E6 mellan Lomma och Flädie. Lastbilen, samt ytterligare en som fått stanna, står i vägen för förbipasserande trafik. Vid tiotiden stängdes E6 av mellan Vellinge och Malmö för bärgning av en tidigare olycksdrabbad lastbil. En personbil och en lastbil krockade på E6 vid Rydebeck strax efter åtta på torsdagsmorgonen. Det uppges vara svårt att komma fram på sträckan. Vid åttatiden krockade två bilar på E6 vid Lomma, olyckan orsakade i sin tur fler olyckor på sträckan. Det uppges vara svårframkomligt på platsen. Vid halv åtta körde en lastbil av vägen vid Rydsgård utanför Skurup. Olyckan skapade problem under stor del av torsdagsmorgonen. Vid kvart över sju rapporterades en singelolycka med en personbil på väg 100 mellan Höllviken och Vellinge. Ingen skadades allvarligt i olyckan. Strax därefter krockade tre bilar på E6 vid Burlöv. Olyckan orsakar trafikproblem men ingen människa ska ha kommit till skada vid krocken. Under tidiga morgonen körde en plogbil av vägen mellan Trelleborg och Höllviken. Vid sjutiden rapporterades att den var bärgad men det innebär att vägen mot Höllviken inte blivit plogad. På E6 har flera olyckor och lastbilshaverier inträffat under morgonen, vid Löddeköpinge och vid Vellinge Norra, och trafikanter på vägen uppmanas köra försiktigt förbi olycksplatserna för att ge bärgarna möjlighet att göra sitt jobb. Vid ettiden på morgonen körde en lastbil in i mitträcket på E6 i södergående körfält mellan Tygelsjö och Vellinge. Vägen stängdes av under bärgningsarbetet. Enligt TT skadades en person i Skånes Tranås på väg 19 där en lastbil kördes i diket under natten mot torsdagen. Två personer fördes till Kristianstads lasarett sedan en personbil kolliderat med ett mitträcke på E 22 vid Nöbbelöv.

 Väglaget är enligt Trafikverkets väglägeskarta mycket besvärligt i hela Skåne, även om det är något bättre i nordost på torsdagsmorgonen. Flera flyg var försenade och en hel del flyg till Stockholm ställdes in under dagen. Se information här! Skånetrafikens karta över tågförseningar hittar du här och SJ:s trafikinformation hittar du här.

Eva Emmelin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons