Annons

Sahlin angrep V-förespråkarna

Sport Sahlin inledde sitt tal på partiets förtroenderåd med att varna för att många av de 112 ombuden inte skulle få höra det de ville höra.
Sport • Publicerad 4 december 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Sahlin inledde sitt tal på partiets förtroenderåd med att varna för att många av de 112 ombuden inte skulle få höra det de ville höra. Nu är det "ärliga timmen", förkunnade den avgående partiledaren. Budskapet var tufft särskilt för dem som står till vänster. Hårdast var Sahlin i sin kritik mot att hon tvingades ta med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet. Det var, enligt henne, ett helt annat vägval än att bara ha ett samarbete med Miljöpartiet. - Det insåg väljarna och det insåg jag, sade Sahlin.

Samtidigt uppmanade Sahlin sitt parti att ge näste ledare ett tydligt mandat och därefter lita på det vägval han eller hon gör. Hon tror fortfarande på ett MP-samarbete, vill att S bryter blockpolitiken och sträcker ut handen både till höger och vänster. På så sätt ska Moderaternas dominans brytas. Sahlin sågade också partiets politik på en rad områden. Även här kom beska piller för vänsterfalangen. Allvarligast är, enligt Sahlin, att bara 22 procent av de arbetande röstade på S. - Vi kan inte tala till en minoritet av folket och förvänta oss en majoritet av rösterna. Då får vi 30 procent, sade hon och varnade för att uppfattas som ett bidragsparti.

Annons

Sahlin vill att S accepterar de jobbskatteavdrag som de borgerliga genomfört. Hon anser också att det är viktigare att taket i a-kassan höjs så att även de med högre inkomster får ett riktigt skydd, än att ha långa ersättningsperioder. De rödgrönas skattepolitik med återinförd förmögenhetsskatt och förändrad fastighetsskatt skrämde bort väljarna, enligt Sahlin. Hon går emot valanalysgruppens slutsatser och står fast vid att det var rätt att föreslå höjd bensinskatt. Sahlin kritiserade också sig själv för att inte ha orkat slutföra en förnyelse av näringspolitiken och göra det mer lönsamt att vara företagare.

När hon i slutet av talet trots allt målade upp en ljus framtid för S, så fick känslorna rösten att brista. Och trots det kärva budskapet blev det stående applåder, något som överraskade Sahlin. Efter talet pratade TT med flera av dem som nämns i partiledarspekulationerna. De flesta kommentarerna var försiktiga. Riksdagsgruppens ledare Sven-Erik Österberg anser att det ligger "mycket logik" i Sahlins tal om a-kassan och att skattepolitiken måste göras om. IF Metalls ordförande Stefan Löfven vill också bryta blockpolitiken och uppger att han aldrig drev på att Vänsterpartiet skulle med i samarbetet. Den ekonomisk-politiske talespersonen Thomas Östros menar att talet var ett "väldigt bra underlag för omprövning". Men Veronica Palm anser att det var nödvändigt, så som det såg ut och som det politiska klimatet var, att också ha med Vänsterpartiet.

- Det var väldigt roligt och väldigt känslosamt, sade Sahlin efter sitt tal. Hon var förvånad över att få så mycket applåder efter att ha levererat ett så kärvt budskap till partiet. På frågan om hon ångrar att hon inte höll ett sådant tal tidigare förklarade Sahlin: - Man har en annan frihet när man är avgående partiledare.

Sahlins kritik mot att partiet tvingade henne att ta med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet väckte stor uppmärksamhet efteråt. - Ska vi göra upp med blockpolitiken någon gång så spelar det roll om man väljer Miljöpartiet eller Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det såg väljarna och det gjorde jag också. Jag hoppas att den nya partiledningen också får förtroendet när man fattar principiella beslut och då ger man också det mandatet på allvar, säger Sahlin. - Jag är inte bitter, men känslosam just i dag. Sahlin hoppas och tror att partiets krisinsikt stannar kvar längre nu än efter valet 2006. - Då kan det sluta med en mycket starkare och modernare socialdemokrati. Det ville jag bidra med i dag. Jag sa säkert inte det alla här ville höra, men jag är övertygad om att säger inte jag det så är det få andra som gör det.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons