Annons

Så ser du förmörkelsen säkert

Nyheter Nu på morgonen går solen upp förmörkad, men innan vi berättar mer om det skall vi bara påpeka att man inte skall titta på solen med kikare.
Publicerad 4 januari 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Wally Santana/AP/Scanpix
Foto: Wally Santana/AP/Scanpix

Nu på morgonen går solen upp förmörkad, men innan vi berättar mer om det skall vi bara påpeka att man inte skall titta på solen med kikare. Det är mycket farligt eftersom solstrålarna koncentreras i kikare och därför kan orsaka obotliga ögonskador.

En solförmörkelse inträffar när månen skymmer solen, antingen hela eller bara en del av den. Vi får en total eller en partiell solförmörkelse. Själva förmörkelsen börjar strax efter åtta på morgonen, men då har solen inte hunnit gå upp.

Annons

Det gör den omkring kl 8.40 och då kan vi alltså se en delvis förmörkad sol gå upp över horisonten.En knapp timme senar, halv tio, är förmörkelsen som störst i sin omfattning. Här i Skåne skyms då omkring 82 procent av solens diameter av månen. Det motsvarar drygt 75 procent av solens yta.

Allra störst är förmörkelsen i norra Sverige, kring Skellefteå, där 86 procent av diametern täcks av månen. Men det har man inte så mycket glädje av. Även om maximum inträffar några minuter senare än hos oss så har solen precis börjat häva sig upp över horisonten.

Därefter drar sig månen sakta bort från solskivan, för att vara helt borta strax före klockan elva. För att se det hela behöver man ha fri sikt mot horisonten i sydöst. När förmörkelsen är som störst är solen bara fyra grader över horisonten. Man brukar säga att en knuten näve på en utsträckt arm motsvarar ungefär fem grader, så det innebär att solen är riktigt nära horisonten.

Det är svårt att titta på en solförmörkelse på ett säkert sätt. Förutom att inte använda kikare av något slag så skall man inte heller stirra in mot solen. Även om solen står nära horisonten och inte känns särskilt stark så är det inte bra för ögonen.

Är man inte välutrustad astronom så är ett svetsglas ett säkert hjälpmedel när man tittar på solen.  Ett sätt att se på solen är att ta två bitar kartong och sticka ett litet hål mitt i den ena biten. Håll upp den mot solen och låt solljuset lysa genom det lilla hålet. Håll upp den andra kartongbiten så att ljuset träffar den. Då projiceras en liten bild av solen där.

En partiell solförmörkelse ses över en stor del av världen, men hur stor del av solen som förmörkas varierar beroende på var man befinner sig.

En del förmörkelser blir totala, det vill säga hela solen skyms av månen. Detta kan bara ses i ett mycket smalt område på jorden, det är det som gör dem så ovanliga.Tisdagens förmörkelse är inte total någonstans på jordytan. Däremot skulle den kunna ses som total cirka 500 kilometer ovanför Skellefteå.

Per AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons