Annons

Svårt val till gymnasiet

Hässleholm Det är mycket att sätta sig in i och tillströmningen till skolorna i Hässleholm var stor på lördagen.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
som funderar på att söka in på John Bauers samhällsprogram med inriktning media och journalistik
som funderar på att söka in på John Bauers samhällsprogram med inriktning media och journalistik

Det är mycket att sätta sig in i och tillströmningen till skolorna i Hässleholm var stor på lördagen.På Jacobsskolan fanns bland andra föräldern Alf Gustafsson med dottern Benita som går i åttonde klass.– Vi tyckte att det var bra att gå hit redan i år eftersom det är så mycket nytt, så har vi tid att tänka tills nästa år, förklarade pappa Alf.

De yrkesinriktade programmen på Jacobsskolan blir ännu mer praktiska från och med i höst, för de elever som inte väljer till kurser för att bli behöriga till högskolan. 15-åringarna bör i år alltså välja inte bara program och inriktning utan också om de ska gå högskoleförberedande eller yrkesförberedande. Den som tar en yrkesexamen har mycket goda chanser att få jobb direkt efter skolan, men kan inte läsa vidare på högskolan utan att komplettera. Tidigare kunde det valet vänta tills i trean.– Det är absolut en poäng att den elev som inte alls är intresserad av högskolan kan slippa vissa ämnen, sa Leif Thornström, lärare på industriprogrammet. Men hur bra det blir återstår att se.

Annons

Han tycker också att det är många förändringar på en gång.–Alla förberedelser är inte klara ännu, sa han. Vissa frågetecken finns också, vi har exempelvis inte fått tydligt svar från Skolverket hur plåtundervisningen ska fungera i framtiden.Joakim Schoug går tredje året på plåt och svets och visade på lördagen nyfikna högstadieelever hur några av maskinerna fungerar.

Han hoppas få jobb direk efter skolan. Men först ska han söka praktikplats.– Praktiken är ett bra sätt att komma in på en arbetsplats, sa han.Han är nöjd med utbildningen.– Det praktiska är bäst, men jag har trivts med de teoretiska ämnena också och den delen är ju bra för dem som vill läsa vidare, förklarade han.

Privata John Bauer-gymnasiet med IT-profil genomgår också stora förändringar i höst.På öppet hus lockade samhällsprogrammet med inriktningen media och journalistik intresserade med fotografering i ateljémiljö med riktiga studioblixtar. Medialäraren Mikael Petersson, som arbetat som både fotograf och filmare, och tredjeårseleven Michelle Andersson instruerade och alla som ville fick också ta en egen bild.Johan Nilsson fotograferade sin mamma.– Ditt första arbetsprov, sa Mikael Petersson som lovade att eleverna får jobb före konkurrenterna från andra utbildningar både inom media och andra branscher tack vare den praktiska kunskap de får på skolan.

Det mediaprogram som har funnits i många år på John Bauer delas nu i praktiken upp i två, ett samhällsprogram och ett estetiskt program som styrs upp på samma sätt som motsvarande utbildningar på andra håll i landet. Det estetiska programmet får inriktningen digitalt skapande. Även det är högskoleförberedande. Största skillnaden, förutom hur mediaämnena läggs upp, är att samhällsprogrammet ger högskolebehörighet i fler språk.Mikael Petersson är positiv till förändringarna.– Det är många bitar som nu faller på plats och det blir inte mindre media på schemat, sa han.

Även skolans IT-program förändras. Där blir det ett tekniskt program och ett elprogram med IT-inriktning.– Bristen i det nya är att det blir viktigare att bestämma sig tidigt, tyckte Johanna Karlsson som går tredje året.Hon har valt utökad studiekurs på IT-teknik för att kunna läsa vidare på högskolan och det blir inte möjligt i samma utsträckning i det nya gymnasiet.Hon konstaterade på lördagen att intresset för IT verkar öka bland tjejer.– Vi är bara två i min klass, men vi har arbetat mycket för att få fler tjejer och det verkar ha lyckats, sa hon.

Linnéskolan lever vidare ett tag till som gymnasieskola och planen är att även de elever som börjar nu i höst ska få ta studenten på Linnéskolan. Hösten 2013 ska ettorna börja på HTS, Hässeholms Tekniska skola. Alla kommunens teoretiska program ska samlas på HTS och de praktiska på Jacobsskolan medan Linnéskolan blir grundskola.– Ambitionen är att fasa ut efterhand så att eleverna ska slippa flytta mitt under utbildningen, med reservation för att det kan bli annorlunda om vi får ett väldigt lågt söktryck, säger PO Johansson, rektor på HTS.

Redan idag finns ett omfattande samarbete mellan skolorna och en del av lärarna arbetar på båda, något som ska garantera en hög kvalitet och kontinuitet trots flyttplanerna.PO Johansson berömmer alla elever och anställda för den insats de gjorde på lördagen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons