Skånskans handbollskrönikör Anders Nygren

Det är lägstanivån som avgör

Drömmen om semifinal och medalj fick en rejäl smäll efter praktfiaskot mot Argentina i tisdags kväll. En nation som inte förrän nu tagits på riktigt allvar i handbollsvärlden. Hur mycket spelarna och förbundskaptenerna än förnekar det handlade det försmädliga nederlaget om stor underskattning. Sverige hade aldrig tidigare förlorat mot sydamerikanerna. Senast länderna möttes vann svenskarna med tolv mål.

I matchen mot Slovakien och delvis även mot Sydkorea gjorde handbollskillarna bra insatser. Men i ett långt VM är det inte högstanivån i några matcher som gäller – det är lägstanivån. När spelet inte fungerar gäller det att ta sig samman och vinna ändå. Flera krönikörer var lyriska, med viss rätt, efter Slovakienmatchen. Jämförelse gjordes med ”Bengan Boys” på 90-talet och att Sverige inte spelat bättre sedan dessa glansdagar. Lite väl stora ord.

Bengt Johanssons landslag spelade inte alltid på högsta nivå men avverkade de flesta ”måstematcher” med seger. Det fanns en mängd ledarfigurer som kunde ta tag i händelserna när det kärvade. Matcherna vi minns från den storhetstiden var mot världens bästa motstånd, med Ryssland i spetsen. På den nivån är inte dagens landslag.

Spelartruppen är inte lika bred som då. Den är inte heller lika bred som flera av de andra av dagens toppnationer har. Sverige gick inte runt på så många spelare i matcherna mot Slovakien och Sydkorea. När de sedan behövdes mot Argentina var de inte varma i kläderna.

Men det finns ingen anledning att kasta yxan i sjön. Snarare tvärtom, som legenden Putte Kock sa en gång! Seger mot Polen och hoppet om semifinal lever, även om det blir minst sagt tufft. I förra världsmästerskapet 2009 i Kroatien tog just polackerna brons efter att de gått in i mellanrundan med noll poäng.
Onsdagens prestigematch i Malmö arena var mellan Balkanländerna Kroatien och Serbien. Broderfolk och bittra fiender på en och samma gång. Redan på tåget ut mot arenan var stämningen hög. Mest hördes kroaterna.
De tog snabbt initiativet på läktaren och dominerade ljudligt men på planen kunde de inte skaka av sig serberna. Serbien ledde faktiskt med två mål när bara några minuter återstod. Till slut lyckades en av världsmästerskapets stora favoriter rädda oavgjort med ett nödrop.
Det blir mycket svårt för Sverige i mellanrundan mot dessa båda nationer.

Den tredje nationen i mellanrundan blir Danmark. Danskarna har fullständigt erövrat Malmö arena som sin. Rött och vitt och sång gör arenan till deras hemmaborg. I går vädjade Svenska Handbollförbundet om att svenskar måste börja köpa biljetter till helgens matcher så att det åtminstone blir jämnt på läktaren.

×