Skånskans handbollskrönikör Anders Nygren.

Jag vill se Carléns galna ögon igen

Jag hatar att vara pessimist. Att se saker och ting i mörker är destruktivt och bär ingenstans. Men VM-semifinalen mot Frankrike ser ut att bli en övermäktig uppgift för handbollslandslaget. Fransoserna är regerande mästare. De har ett i det närmaste fulländat lag utan svaga punkter, trots att de saknar världsstjärnan Daniel Narciss.

Ingen minns när Sverige senast vann en mästerskapsmatch mot fransmännen. För två sedan blev Sverige utspelat och åkte på ett förnedrande nederlag. Vid gårdagens presskonferens gjorde Staffan Olsson och Ola Lindgren ett tappert försök att minnas den senaste segern men gick bet på uppgiften.

MEN …

Samma känsla hade jag för 21 år sedan. Sittande i en fjällstuga i Åre bänkade vi oss för att se VM-finalen i Tjeckoslovakien mellan Sverige och Sovjetunionen. Vårt handbollslandslag hade överraskat och avancerat ända till final. Men där skulle de avrättas av omöjliga Sovjet.

Vladimir Maximovs manskap var suveräna och Sverige tillskrev lika stor chans att överleva som en snöboll i helvete. Ni minns hur det gick. Seger med 27-23 efter en heroisk insats i andra halvlek.

Jag minns fortfarande Per Carléns galna ögon strax före slutsignalen. En sekvens som vevats gång på gång i nostalgi-tv men kan ses hur många gånger som helst.
I morgon kväll kan det vara sonen Oscars tur att uppträda lika galet tillsammans med dagens handbollshjältar. För unge Carlén kommer att spela, något annat kan jag inte tänka mig. Sjukvårdarna med läkaren Christian Lindén i spetsen gav positiva besked i går, även om det inte var några löften.

Och känner jag 22-årige Oscar rätt så ska det oerhört mycket till om han inte spelar. En större fajter får man leta efter. Hans insats kan bli helt avgörande i semifinalen, såväl offensivt som i försvarsarbetet. I Kim Anderssons frånvaro bär han ett ännu större ansvar. En uppgift Oscar älskar. Utmaningar, vilja och att aldrig vika sig en tum har varit Oscars signum genom hela karriären, från pojklagsåren i Ystad, till Flensburg i Bundesligan och landslaget.

Under förutsättning att ingen annan spelare blir skadade det närmaste dygnet kommer Sävehofs Johan Jakobsson att skrivas in i truppen och bli ett komplement till Carlén. Jakobsson är en av elitseriens bästa spelare och att det räcker långt har Kim Ekdahl Du Rietz visat med all önskad tydlighet.

Kan Sverige bara lösa upp Frankrikes aggressiva 5-1-försvar så finns en viss chans. Det gäller för Sverige att anfalla med stor rörlighet och bredd. Att lyckas med detta kräver en vänsterhänt högernia på planen. Det saknades mot Danmark.
Förlusten i tisdags kväll har inte stukat det växande självförtroendet i handbollslandslaget.