Ju mindre Jesper Lindgren har att göra i handbollslandslaget desto bättre. Men som sjukgymnast blir det bara mer och mer arbete under ett långt hårt världsmästerskap. FOTO: CLAES HALL

Jesper Lindgren vill göra så lite som möjligt

Yrkesskicklighet och ett brinnande handbollsintresse har fört Jesper från Ystads IF och IFK Ystad via ungdomslandslaget till A-landslaget. Till vardags arbetar han på Ystad rehab, en klinik som specialiserat sig på idrottsskador. Uppdraget i landslaget gränsar till en ideell insats.
– Inget jag ekonomiskt blir rik på. Men erfarenhetsmässigt ger det mycket, säger Jesper.
– Det är spetsrehab som jag har nytta av i mitt dagliga arbete. Att man är handbollsnörd underlättar naturligtvis, ler han.

Sedan 2000 har Lindgren varit engagerad av handbollsförbundet och från 2003 i A-landslaget. Hela tiden har han haft uppdraget tillsammans med Inge Dahlberg, sjukgymnast från Hässleholm. De delar upp landslagsuppdrag men under årets VM är båda två engagerade. Vilket är första gången. Läkare för landslaget är Christian Lindén, även han med lång erfarenhet av handbollslandslaget.

Och det kan behövas. Under en lång turnering blir det mer och mer att göra.
– Mycket småskador och så Kim Anderssons allvarliga handfraktur, säger Jesper.
Till sin hjälp för att analysera skador som bland annat Kims och Oscar Carléns under VM använder sjukgymnastduon videoupptagningar från matcherna. Den kan ge information om exakt när och hur en skada uppstått. Exempelvis kunde inte Kim själv berätta när han skadade sin hand.
– Framförallt är video ett bra hjälpmedel när en spelare råkar ut för vridningar, berättar Jesper.

– I Kims fall var det först under natten som handen svullnade upp och vi förstod att det var en allvarlig skada. När det gäller Oscar Carlén kunde vi konstatera att det rörde sig om en vridning och slag samtidigt.
Uppdraget som sjukgymnast i landslaget innebär inte bara kontakt med spelarna under kvalmatcher och mästerskapsturneringar. Både Jesper och Inge har fortlöpande kontakt killarna.

Exempelvis har Kim Andersson varit en hel månad i Ystad under hösten för sin rehabträning av sitt skadade knä. Dagligen körde Jesper träning med Kim. Det var på kliniken, på löpslingan i Sandskogen eller i Österporthallen.
– Det är mycket intressant att följa elitspelares rehabträning och att hjälpa dem komma tillbaka så fort som möjligt, menar Jesper Lindgren.
– Erfarenheter som jag kan ta med mig till många andra som söker upp oss.
Det är första gången som två sjukgymnaster

×