Annons

Barn får vänta på dyslexiutredning

Hässleholm Det innebär i sin tur att de som upptäcks sent i grundskolan många gånger hunnit gå ut nian utan att ha fått en diagnos.
Hässleholm • Publicerad 31 januari 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
En dyslektiker har svårt att snabbt
En dyslektiker har svårt att snabbt

Det innebär i sin tur att de som upptäcks sent i grundskolan många gånger hunnit gå ut nian utan att ha fått en diagnos. Oklart ansvarsförhållande mellan kommun och region är en av orsakerna till de långa köerna.

En rapport från dyslexiförbundet FMLS i höstas visar att köerna i Skåne varierar mellan fyra månader i Bjuv och två till tre år i Hässleholms kommun. De bägge kommunerna tillhör de som har egna logopeder anställda.

Annons

I Hässleholm har ansvaret för logopedutredningar legat direkt på kommunens logopeder genom en uppgörelse med Region Skåne.– Ja, men så är det inte längre. Den uppgörelsen kom till i en tid då vi trodde att kommun och region kunde hjälpas åt att utreda barn som misstänks ha dyslexi. Sedan dess har antalet utredningar vuxit till den milda grad att vi i kommunen inte klarar det själva. Därför har den uppgörelsen sagts upp och nu måste regionen även hjälpa Hässleholms kommun, säger Karin Karlén, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen på Hässleholms kommun.

Sanna Nyberg är samordnare av specialpedagoger i Hässleholms kommun och hon berättar att inga nya barn tillförs kön.– Nej, nya misstänkta fall förs över direkt till Region Skåne. De 110 barn som finns i kön sedan innan kommer vi att beta av här med hjälp av våra specialpedagoger, logopeder och psykologer. Det är trots allt vi som har skapat kön, säger hon.Hur har det då kunnat bli så här?– Jättebra fråga. Jag tror att vi suttit i skrubbar och utrett än det ena än det andra. Inte bara dyslexi. Men det har slutat med att utredningarna växt oss över huvudet istället för att vara ute med vår specialkompetens och hjälpa de barn som så väl behöver vår hjälp. Men det ska det bli ändring på nu. Just nu organiserar vi om för fullt och vi vill gärna behålla våra logopeder och få ut dem i verksamheten och använda deras kompetens där den behövs, säger Sanna Nyberg.

Förvaltningschef Karin Karlén tror att ny och bättre kunskap ligger till grund för att behovet av utredningar har accelrerat så mycket.– Vi kan mer och har fler möjligheter att hjälpa och stödja barn som har läs- och skrivsvårigheter. Sedan tror jag inte att Hässleholm är unikt på något sätt. Problemen finns överallt och nu ska det bli en bättre tydlighet i ansvarsfördelningen mellan kommun och region, säger Karin Karlén och förklarar att Hässleholms kommun inte kräver en diagnos för att en elev ska få hjälp och stöd.– Alla som behöver hjälp och stöd får det oavsett om utredning är gjord eller ej. Just nu håller vi på att bygga upp ett datatek där hjälpmedel och kompetens ska samlas för att dem som behöver hjälp. Den hjälpen ska ges på ett jämlikt sätt i kommunen, säger Karlén som hoppas att datateket ska vara i funktion till hösten.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons