Annons

Åldring utnyttjad av hemtjänstpersonal

Hässleholm Oegentligheterna uppdagades i samband med att den gamle mannen kom till ett äldreboende för korttidsvistelse.
Hässleholm • Publicerad 3 februari 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Oegentligheterna uppdagades i samband med att den gamle mannen kom till ett äldreboende för korttidsvistelse. Enhetschefen fick då vid flera tillfällen uppgifter från både anhöriga och vårdpersonal som tydde på att den tidigare hemtjänstpersonalen haft en olämplig relation med mannen.Kvinnan ska regelbundet ha fått pengar av mannen som också lät hennes son sköta hans ekonomi.

De anhöriga blev mycket upprörda över att de kontaktades av Centralsjukhuset i Kristianstad då mannens hälsa sviktade efter att han hade varit på korttidsvistelse i nära en månad, något som de anhöriga inte fått reda på. Hemtjänstpersonalen hade då uppgett att bara hon skulle kontaktas angående mannens hälsotillstånd.Mannen har på äldreboendet uttryckt oro över sina pengar och sagt att han inte vet hur han ska få tag i dem. Han vill att personalen ska kontakta den misstänkta kvinnan, men hon har inte gått att nå.De anhöriga har misstänkt att något inte stått rätt till i relationen mellan mannen och hans hemtjänstpersonal, bland annat sedan en god vän som under många år hjälpt mannen plötsligt fått veta att hon inte längre var välkommen.

Enhetschefen har nu gjort en anmälan enligt lex Sarah, alltså en anmälan om allvarliga missförhållande i omsorger om äldre och funktionshindrade.–Mycket av fakta pekar på utnyttjande av brukare i beroendeförhållande, skriver enhetschefen i sin anmälan.Hon har även gjort en polisanmälan och tagit kontakt med överförmyndaren för eventuellt förordnande om god man.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons