Annons

Snålandet på kaffe redan stoppat

Hässleholm Det berättar Lisbeth Griph som är enhetschef på Ekegården.
Hässleholm • Publicerad 23 februari 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Anne Olofsson häller upp elvakaffet på kannor för att servera de som vill ha lite förmiddagskaffe. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Anne Olofsson häller upp elvakaffet på kannor för att servera de som vill ha lite förmiddagskaffe. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Det berättar Lisbeth Griph som är enhetschef på Ekegården. Reaktionerna har varit kraftiga sedan tidningen berättade om att det införts ransonering av kaffet på Ekegården.

– Det har ringt folk hela dagen och i morse kom en man från Stehag och överlämnade sex paket kaffe, berättar Lisbeth Griph.Snabbt på plats på onsdagsmorgonen var också Moderatpolitikern Samuel Bergh som överlämnade ett paket Zoega Skånerost och en paket ballerinakex.

Annons

Bakgrunden till besparingen på kaffe som fick personalen att kontakta tidningen var att enhetschef Lisbeth Griph blev uppringd av köksansvarig som tyckte att kaffekonsumtionen var för hög.

– Jag gick därför med på att under ett par veckors tid testa med fyra paket kaffe per vecka och avdelning för att se hur mycket kaffe som egentligen går åt. Men av misstag skickades bara tre paket och det räcker på avdelningarna ett och två men inte på avdelning tre. Det var aldrig meningen att det skulle bli någon försämring för gästerna. Det är tråkigt att det blivit en så stor sak av det här och försöket är avbrutet från och med idag onsdag, förklarar hon.

Men diskussionen handlar egentligen om mycket mer än om kaffe. Det handlar besparingar på äldreomsorgen i största allmänhet, om personal som inte anser sig hinna göra sitt jobb ordentligt.

Det var därför personalen reagerade så starkt när det kom upp ett anslag i kaffeskåpet om att kaffekonsumtionen var väldigt hög och att det hädanefter endast skulle serveras tre koppar per dag till de boende. – Det dras in och sparas hela tiden, det här blev droppen som fick det att rinna över, säger Anne Olofsson som jobbar inom äldreomsorgen sedan 31 år.

Hon och kollegan Anita Ekberg berättar att kaffestunderna är väldigt viktiga för de boende. Tillsammans med måltiderna är ett av de få tillfällena gästerna kommer ut ur rummen och sitter tillsammans runt bordet.

Inte minst eftersom det inte erbjuds någon terapi. Istället kommer det en så kallad aktiverare på besök en gång i veckan. – Det är ett trevligt sätt att få ut gästerna ur sina rum, tycker Anita Ekberg.

De trivs båda med att arbeta med gamla och de trivs tillsammans. Sammanhållningen är bra. Samtidigt berättar de om en verklighet där det är svårt att hinna med på grund av mångåriga besparingar på verksamheten.

Vilket bland annat innebär att arbetsuppgifter utöver vårdarbetet lagts på personalen. Särskilt besvärligt är det på helgerna, när schemat är tunnare och bemanningen svagare.

Med tanke på de allt sämre arbetsvillkoren frågar de sig hur kommunen ska kunna få personal till äldreomsorgen i framtiden. Kritisk är också Tommy Karlsson som ofta besöker sin bror Curt, bland annat för att hjälpa honom med lite gymnastik.

– Personalen har för mycket att göra, man kan inte titta på besparingar när det handlar om människor. Det är helt fel i tänket. Har vi inte råd att med en äldreomsorg där människor blir behandlad med värdighet är det illa, säger Tommy som även har sin 97-åriga mor på Högalidshemmet. Ekegården har tre avdelningar med totalt 40 gäster.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons