Kommunen ger sig inte om avgift

Broby Det var i november som förvaltningsrätten gick på Socialstyrelsens linje och beslutade att Östra Göinge kommun skulle betala 500 000 kronor i avgift.
Publicerad 1 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var i november som förvaltningsrätten gick på Socialstyrelsens linje och beslutade att Östra Göinge kommun skulle betala 500 000 kronor i avgift. Kommunen beviljade en kvinna plats på ett gruppboende 2007 och lät henne sedan vänta i två år. En tid som Socialstyrelsen inte anser är rimlig. Typen av gruppboende som kvinnan efterfrågade fanns inte tillgängligt. Därför planerade kommunen att bygga ett sådant boende. Bygget skulle starta 2008 men sköts sedan upp i två omgångar till 2010. Under tiden fick kvinnan bo kvar hemma med olika stödinsatser. Kommunen har nu vänt sig till kammarrätten som har beslutat att ta upp ärendet. Nu sker en brevväxling mellan Socialstyrelsen och Östra Göinge kommun via kammarrätten. Socialstyrelsen tycker att kommunen ska betala hela summan på 500 000 kronor. Men Östra Göinge kommun hävdar nu återigen att de inte ska behöva betala delen av avgiften som klassas som repressiv.

Anledningen till det är att kommunen inte anser att kvinnan har lidit några större men av den långa väntan på boendet och att kommunen gjort allt de kunnat för att tillhandahålla ett boende till kvinnan. De anför också att de 2010 erbjöd kvinnan boende som hon tackade nej till. Socialstyrelsen håller dock fast vid att de anförda anledningarna inte utgör något synnerligt skäl till att Östra Göinge ska slippa undan avgiften. De tycker att de insatser kvinnan har fått i hemmet inte kan jämföras med det stöd hon hade fått på ett gruppboende. Att hon tackat nej till ett boende 2010 tycker de inte har med saken att göra, väntetiden har fortfarande varit för lång. Avgiften som en kommun kan komma att få betala om de inte handlat enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, baseras på en vinsteliminerande del och en repressiv del. Socialstyrelsen beräknar att kostnaden för en placering på gruppboende uppgår till 50 000 kronor i månaden. De godtar dock att beloppet reduceras med 26 200 kronor per månad eftersom kommunen har bekostat insatser i hemmet till den summan.

Väntetiden utöver den som anses som rimlig beräknas till 17 månader. Beloppet blir således 445 400 kronor. Den repressiva delen ska vara 25 procent av den totala summan vilket blir 101 150 kronor. Det är alltså den sistnämnda delen som kommunen bestrider. Östra Göinge vill att den delen ska reduceras eller helt tas bort.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.