”Domstolsverket ska inte få styras”

Hässleholm Det var alltså i tisdags som Socialdemokraterna fick med sig majoriteten i justitieutskottet i ett så kallat utskottsinitiativ (förslag till riksdagsbeslut).
Hässleholm • Publicerad 2 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Johan Linander (C) vill att tingsrätten i Hässleholm blir kvar. Foto: Carina Koskinen/arkiv
Johan Linander (C) vill att tingsrätten i Hässleholm blir kvar. Foto: Carina Koskinen/arkiv

Det var alltså i tisdags som Socialdemokraterna fick med sig majoriteten i justitieutskottet i ett så kallat utskottsinitiativ (förslag till riksdagsbeslut).Det innebar ett ställningstagande mot nedläggning av tingsrätterna i Hässleholm, Eksjö, Mora och Norrtälje. Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stödde förslaget.

Centern röstade emot, men det beror inte på sakinnehållet utan på ordningen, menar Johan Linander, som är vice ordförande i utskottet.– En självständig myndighet ska inte få styras på det här sättet. Ett utskottsinitiativ är inte någon vanlig åtgärd och sker oftast vid akuta händelser eller när något uppenbarligen blivit fel, exempelvis i en lagtext.Ett exempel är vid tsunamin då man genom ett utskottsinitiativ ändrade i PKU-registret för att göra det lättare att identifiera saknade svenskar.

Att det nu skett är alltså ovanligt, och inte särskilt lyckat, menar Johan Linander.– Det är inte ett bra samhällssystem om riksdagen redan innan en myndighet lagt fram ett förslag kan säga nej till det.Anledningen till att det nu sker är den parlamentariska situationen med minoritetsregering. De icke styrande partierna har möjlighet att få majoritet.

Men för Hässleholms del verkar det alltså sluta bra.Linander påpekar att det nu är viktigt att man fattar beslut om att verkligen satsa på tingsrätten här så att man inte står på samma ruta igen om några år.– Lagmannen Jörn Jacobsson är tydlig med att fler domare behövs.

En utbyggnad av domstolsväsendet behövs i Skåne, menar Linander, och då kan man lika gärna välja att satsa i Hässleholm.– Lunds tingsrätt har byggts ut jättemycket och nu är Helsingborg trångbodda. Istället för att satsa där kan man bygga ut i Hässleholm. Det är särskilt lämpligt eftersom kommunen är villig att hjälpa till.I samband med detta skulle tingsrättsområdena kunna ändras så att fler kommuner tillhörde Hässleholm.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.