Förskolebarn tog spadtag för byns framtid

Hässleholm Vid det gamla godsmagasinet i byn samlades både unga och gamla när de symboliska första spadtagen togs för en ny station i samhället, något som byborna kämpat för och väntat på sedan 80-talet.
Hässleholm • Publicerad 2 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Sanden yrde i sösdalaluften när tio förskolebarn från Lejonskolan tog de symboliska spadtagen för en ny pågatågsstation i byn. I framtiden kan de berätta för sina barn att de minsann var med och byggde en station i Sösdala.
Foto: stefan Sandström
Sanden yrde i sösdalaluften när tio förskolebarn från Lejonskolan tog de symboliska spadtagen för en ny pågatågsstation i byn. I framtiden kan de berätta för sina barn att de minsann var med och byggde en station i Sösdala. Foto: stefan Sandström

Vid det gamla godsmagasinet i byn samlades både unga och gamla när de symboliska första spadtagen togs för en ny station i samhället, något som byborna kämpat för och väntat på sedan 80-talet. Senast det stannade tåg i Sösdala var 1979 den 10 juni klockan 17.40.

Den 14 maj i år är det åter dags för tågstopp, men innan dess ska perrongerna vara färdiga.- Ett angeläget och efterlängtat projekt, sa Lennart Andersson, regionchef för Trafikverket Syd, när han hälsade politiker och bybor välkomna till ceremonin.Innan dess hade han gett noggranna instruktioner till de tio förskolebarn från förskoleklasserna Rubinen och Safiren, hur de skulle hantera sina plastspadar under de symboliska spadtagen. En särskild grushög hade körts fram till platsen och arbetena vid stationen hade tillfälligt avstannat, men tågen passerade med jämna mellanrum under talen som hölls.

Mats Persson, ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, såg det symboliska i att det var byns allra yngsta som fick ta spadtagen. Han förklarade att målet med utbyggnaden av järnvägsstationerna i Skåne var att kunna fördubbla antalet resenärer fram till år 2020. Han såg också utbyggnaden som ett led i att förbättra vårt klimat när alltfler kan ta tåget istället för bilen.

Att fler järnvägsstationer också innebär att det sparas tid, tillstyrkte Pontus Lindberg, ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne, och menade att det nu blir enklare att komma till sitt arbete, sin fritidsanläggning eller till vänner och bekanta. - Pågatågen gör livet enklare i vardagen och gör Skåne mera runt, tillfogade han.Kommunalrådet Urban Widmark var också glad över att det äntligen var dags för en pågatågsstation i Sösdala. Något som kommunen längtat efter och jobbat för i många år.

Hade inte järnvägen funnits hade inte heller Hässleholm eller Sösdala funnits, menade Widmark, och hoppades nu att Sösdala ska utvecklas. Han var också nöjd över att just Hässleholm blivit en viktig knutpunkt i järnvägstrafiken, inte bara för norra Skåne utan också för södra Småland och Blekinge.- Ja, detta är också en viktig dag för oss i Småland, inflikade Elisabeth Peltola från Älmhult, ordförande i Älmhults kommun för Regionförbundet södra Småland.Hon påminde om de många anställda som dagligen arbetspendlar från Skåne till Småland, och den insats som näringslivet i de båda länen gjort för att förverkliga drömmen om en utbyggnad av järnvägsstationerna i de mindre samhällena längs södra stambanan.

Efter alla glädjetal var det så dags för förskolebarnen att angripa sandhögen. På ett, två och tre tog de sand på sina spadar och kastade sanden upp i luften. De symboliska spadtagen applåderades och en fanfar ljöd mellan godsmagasinet och grushögen. Nu var det klart!Den 14 maj ska den nya pågatågsstationen i Sösdala invigas. Garanterat blir det stora festligheter under en värmande sol.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.