”Bjärnumshus gjorde fel”

Hässleholm Han har även blivit kontaktad av handläggaren på Justitieombudsmannen JO som kommer att gå vidare med anmälan.
Hässleholm • Publicerad 3 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021

Han har även blivit kontaktad av handläggaren på Justitieombudsmannen JO som kommer att gå vidare med anmälan.Stiftelsen Bjärnumshus som äger 123 lägenheter i Bjärnum och Mala leds av en styrelse där kommunen har majoritet och alltså är bestämmande.

Det innebär att stiftelsen omfatts av den så kallade offentlighetsprincipen vilket betyder att allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda skall lämnas ut på begäran.Från kommunens sida har man inte tagit ställning till om och hur man ska agera mot Bjärnumshus.

– Har man sagt nej med motiveringen att man inte behöver lämna ut uppgifterna så har man gjort fel, konstaterar Magnus Gjerstad.Tidningen Hem och hyra kontaktade flera gånger i fjor den verkställande ledamoten (Conny Bengtsson) i styrelsen för Bjärnumshus för att få ut uppgifter om vilka arvoden styrelsens medlemmar får.Tidningen ville också veta hur mycket styrelsen kostar totalt och man ville också ha ut styrelseprotokoll från styrelsens sammanträden.

Men tidningen fick varken uppgifter eller protokoll. Bland annat hävdade Conny Bengtsson felaktigt att styrelseprotokoll från stiftelsen inte är offentlig handling.– Tidningen har vid samma tidpunkter ställt samma frågor till de cirka 25 kommunala bostadsbolagen (varav ett drivs i stiftelseform) inom vårt bevakningsområdet och ingen har nekat oss uppgifterna, skrev Frida Wainult från tidningen Hem & Hyra i sin anmälan till JO.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.