Energiskt och ekologiskt

BOSTAD Vill du snacka byggtips med Matte Carlsson från TV4: as Bygglov eller smaka på skånska tapas då ska du besöka Hem och villamässan.
Publicerad 3 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Skånska Dagbladets reporter Fredrik Stenbeck får huvudmassage i futuristisk stil. Foto: Andreas Hillergren
Skånska Dagbladets reporter Fredrik Stenbeck får huvudmassage i futuristisk stil. Foto: Andreas Hillergren

Vill du snacka byggtips med Matte Carlsson från TV4: as Bygglov eller smaka på skånska tapas då ska du besöka Hem och villamässan.– Förutom skånska smårätter så kommer jag att laga risotto till besökarna. Jag vill ta kål på vissa myter om just risotto, säger Tareq Taylor som är känd från tv-programmet Trädgårdsfredag. Han kommer att husera på köksscenen under hela mässan.

Bland utställarna på mässan kan man också hitta vissa anknytningar till senaste årens miljö och retrotrender. Du kan få veta hur man sänker bostadens energikostnader med hjälp av solenergi eller inreder med nygamla detaljer. – Det är roligt att titta på, men kan vara svårt att få in i lägenheten, säger John Erik Jeppson från Rydsgård när han tittar på en gammal kamin från sekelskiftet. I framtiden ska skenande elpriser inte heller kunna ställa till det för villaägarna. Solenergi och effektivare isolering är tidens melodi. – Byggbranschen kommer att bli tvungna att ta till sig mycket av de nya lösningarna, säger Alexander Zinnert.

Han representerar projektet One tonne life som har som mål att minska var mans koldioxidutsläpp. Projektet har byggt ett hus i Stockholm och bygger ytterligare ett i Göteborg. Familjerna som bor i husen beräknas sänka sina koldioxidutsläpp från åtta ton till ett ton om året. Alla solpanelerna på huset gör att det överproducerar el på sommarhalvåret. Den överskottselen går då till elbolaget och delas ut under vinterhalvåret. – Det är kul att bara gå och titta, jag kom hit för att hitta en dammsugarslang, säger Eva Larsson från Vellinge och bekräftar därmed att det finns något för alla på mässan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.