Hjälp till barn med hjärtfel

Personligt En av de nya doktoranderna är Håkan Eliasson vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, som forskar om den medfödda sjukdomen hjärtblock.
Personligt • Publicerad 3 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
FOTO: ALLAN LARSON Foto: Allan Larson
FOTO: ALLAN LARSON Foto: Allan Larson

En av de nya doktoranderna är Håkan Eliasson vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, som forskar om den medfödda sjukdomen hjärtblock.– Vårt mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel, men då krävs det både fler barnhjärtspecialister och mer tid för forskning. De fem doktorander som får finansiering av Hjärt-Lungfonden kan ta oss en bit på vägen mot lösningen, men ytterligare satsningar behövs, säger Staffan Josephson, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden samlar för femte året i rad in pengar till forskning kring barns hjärtan. Förra årets gåvor har bland annat finansierat fem doktorandtjänster, varav Håkan Eliassons tjänst är en. Årets insamling ska finansiera nya forskningsprojekt.Håkan Eliasson forskar om hjärtblock, ett medfött tillstånd som ger en låg puls och som är dödligt om det inte behandlas. I dag behandlas även riktigt små barn som föds med hjärtblock med pacemaker. De flesta av de cirka 300 barn som lever med pacemaker i Sverige kan leva ett ganska normalt liv, men måste kontrolleras regelbundet och behöver ofta genomgå ett flertal operationer.

– Min forskning går ut på att varje barn ska kunna få den mest optimala behandlingen. Därför studerar vi både riskfaktorer och möjliga behandlingsmetoder redan i mammans mage samt hur pacemakerbehandlingen fungerar på lång sikt, säger Håkan Eliasson, biträdande överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.