Nätbedragare gripen

– Vi fick larm från ett kreditföretag om att ett bedrägeri skett bara fyra minuter tidigare på ett internetkafé i centrala Malmö och hann dit i tid, berättar Magnus Nilsson på polisens bedrägerirotel.

Den 20-årige mannen, som är känd för liknande brott, vidgår endast att han suttit vid datorn men blev anhållen. På sig hade han ett körkort som nyligen stulits i ett omklädningsrum i Lundatrakten.
Sedan några dagar sitter en annan man i 20-årsåldern häktad för samma slags brott och han har gjort en del medgivanden.
– Hos honom fanns id-handlingar som under hösten stulits från idrottsanläggningar i Hanaskog, Eslöv respektive Veberöd, förklarar Isabelle Larsson på bedrägeriroteln.

Brottstypen har ökat kraftigt de senaste månaderna och hela Skåne har drabbats.
– Det här har nästan ersatt skimningen, som sker i samma kretsar, och polisen kan inte sätta stopp på egen hand, säger Magnus Nilsson.
Bland annat efterlyser han bättre kontroller hos de företag som säljer via nätet. En del aktiviteter förekommer dock, som hos ovannämnda kreditföretag.
– En annan viktig del är att allmänheten håller bättre koll på sina id-handlingar och exempelvis inte lämnar dem i obevakade omklädningsrum, säger Isabelle Larsson.

Att stölderna snabbt polisanmäls så att handlingarna kan spärras är också viktigt.
Brottslingarna utnyttjar främst id-handlingar från personer med vanliga namn. Fler som heter likadant letas fram, liksom deras personnummer.
Därefter sker nätbeställningar, ofta av elektronikvaror eller kläder, från ett internetkafé.
De berörda personerna vet inget eftersom det inte är deras id-handlingar som stulits.
Avisering begärs via sms till bedragarens mobiltelefon, försedd med kontantkort som inte kan spåras.
Den som sedan kommer till utlämningsstället utger sig för att vara bud och har med sig den stulna id-handlingen, plus en egen – antingen falsk eller äkta.
– I det sistnämnda fallet rör det sig ofta om en ”målvakt”, säger Magnus Nilsson.

Tack vare övervakningskameror på utlämningsställena har en del målvakter gripits, men deras förklaring är då att de utsatts för hot.
I förra veckan fick polisen ett annat larm om ett just genomfört bedrägeri på ett internetkafé i Malmö, men kom inte fram i tid.
– Vi tror att vi mötte gärningsmannen i dörren, men då var det för sent, säger Magnus Nilsson.

×