PRO kritiserar plan på neddragningar

Broby Bengt Arvidsson tror att det är mellan 10-15 medlemmar som bor på Attendo Lindgården och som nu påverkas av den oron som finns bland personal när flera tjänster kan komma att dras in.
Publicerad 4 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Bengt Arvidsson tror att det är mellan 10-15 medlemmar som bor på Attendo Lindgården och som nu påverkas av den oron som finns bland personal när flera tjänster kan komma att dras in. Rent generellt upplever Bengt Arvidsson äldrevården i Östra Göinge som bra med vissa undantag. – Det är alltid problem med något, men det är så det är. Personalen kan inte vara överallt hela tiden.

Bengt Arvidsson berättar att några av problemen som finns på äldreboendena är att det inträffar fallolyckor lite då och då och att personalen kan glömma en brukare på exempelvis toaletten emellanåt. På just Attendo Lindgården finns det redan i dag klagomål på att de är för få i personalen nattetid.Bengt Arvidsson sitter i kommunens pensionärsråd som har kontinuerlig kontakt med kommunpolitikerna. Där kan de lämna yttranden och åsikter när det gäller hur vården av de äldre bedrivs. Att de skulle kunna påverka något när det gäller Attendo Lindgården ställer han sig dock tveksam till.– Om bemanningen dras ned kommer vi att försöka påverka det beslutet, men det känns som att det är svårt med tanke på att boendet är privat och eftersom personalfrågan inte angår politikerna.

Han menar att kommunen bara kan gripa in när det gäller kvaliteten på vården eftersom det endast är den det ställs krav på i kravspecifikationen. Personaltätheten och arbetsmiljön är frågor för den privata vårdgivaren. Bengt Arvidsson berättar att sedan Attendo kom in i bilden på Lindgården har det dessutom varit tal om delad arbetstid. – Att man ska börja vid åtta på morgonen och sedan sluta tolv för att köra hem och sedan gå på nästa arbetspass på eftermiddagen, är ingen bra idé. Det är att gå tillbaka i tiden och inte bra för varken personal eller boende, säger Bengt Arvidsson. I allmänhet ställer sig Bengt Arvidsson ändå positiv till privata vårdgivare och tror att införandet av lagen om valfrihet är ett bra beslut. – Det är för tidigt att säga något ännu. På sikt tror jag att det kan bli bra.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.