Stora förluster under flera år

Hässleholm Avtalet gick ut på att använda gjuteriets produkter i Sweparts tillverkning av pressverktyg.
Hässleholm • Publicerad 5 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Avtalet gick ut på att använda gjuteriets produkter i Sweparts tillverkning av pressverktyg.

Gjuteriet arbetar med så kallad camitoteknik som gör det möjligt att gjuta samman järn och verktygsstål i samma smälta, vilket är användbart för tillverkning av stora pressverktyg för fordonsindustrin.Koncernen satsade också 85 miljoner kronor på att bygga upp ett nytt gjuteri i Hästveda som invigdes i april 2009.Satsningen har dock inte varit ekonomiskt lycko-sam. Verksamheten har präglats av uppsägningar (även om inte alla varsel verkställts) och har under en rad av år gått med mångmiljonförluster.Resultatet för 2010 slutade med en förlust på 55,5 miljoner kronor.

Första varslen kom redan 2008 då 18 man i Tyringe och åtta på gjuteriet i Hästveda varslades.I februari 2009 varslades ytterligare 25 anställda.För drygt ett år sedan, februari 2010, genomfördes en nyemission, det vill säga man gav ut nya aktier för att få in nya pengar.Genom att släppa in statliga Fouriertransform AB som ny delägare fick bolaget in 40 miljoner kronor.I mars 2010 kom ytterligare ett varsel om 35 personer både i Hästveda och Tyringe.

Stora order har dock inte saknats. I september 2010 fick Novacast en order på 22 miljoner kronor från komponenttillverkaren Magna i Österrike. Orderstocken var då över 100 miljoner kronor.Den tredje februari i år fick man även en order av lastbilstillverkaren Scania på förändring av totalt 180 ton verktyg.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.