Danska familjen hålls som gisslan

Malmö UD i Danmark meddelade på söndagen att anhöriga har varit i kontakt med familjen.
Malmö • Publicerad 6 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

UD i Danmark meddelade på söndagen att anhöriga har varit i kontakt med familjen. De sju sägs må bra med hänsyn till omständigheterna. Myndigheterna har gett order om att bryta alla teleförbindelser till Hul-Anod så att piraterna inte ska kunna ta kontakt med kolleger utanför. Men en satellittelefon inne i byn fungerar för att göra det möjligt för familjen att hålla kontakt med anhöriga. Gisslan består av mor, far och tre tonårsbarn samt två manliga gastar. Segelbåten med danskarna kapades i Indiska oceanen den 24 februari. Enligt UD får de anhöriga hjälp med kontakter och förhandlingar med piraterna av ett privat säkerhetsföretag. Danska regeringen vägrar förhandla med pirater. Myndigheterna säger att förhandlingar är en fråga för de anhöriga. Ekstra Bladet skrev på söndagen att alla sju i gisslan har förts till bergsbyn Hul-Anod där de bevakas av 10—20 pirater enligt Bander Beyles borgmästare Sadi Adma Ali. Bara en dansk begäran om fortsatta förhandlingar hindrar myndigheterna från att attackera med militär, säger borgmästaren. - Jag har skickat min vice borgmästare till byn. Han ska ge piraterna ett erbjudande om amnesti om de villkorslöst släpper danskarna. De anhöriga i Danmark vägrar gå med på en militär attack eftersom det skulle innebära stora risker för gisslan. Presidenten i Puntland, ett självstyrande område i Somalia, sade i lördags att planer på en militär operation är klara. - Men de föredrar att betala en lösesumma. Bander Beyles vice borgmästare Ahmed Yusuf Mire finns i byn Hul-Anod och har haft ett kort möte med piraterna, men de sägs vägra låta honom se gisslan.  

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.