Ett fruset ögonblick

Skåne/Kristianstad I helgen avtäcktes \"Ett fruset ögonblick\" en monumentaltavla i relief av konstnären Börje Berglund - gjuten och framställd i betong hos Starka.
Publicerad 7 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Maria Nilsson från betongföretaget Starka och konstnären Börje Berglund framför det nyavtäckta konstverket "Ett fruset ögonblick"
Maria Nilsson från betongföretaget Starka och konstnären Börje Berglund framför det nyavtäckta konstverket "Ett fruset ögonblick"

I helgen avtäcktes "Ett fruset ögonblick" en monumentaltavla i relief av konstnären Börje Berglund - gjuten och framställd i betong hos Starka.Placeringen av denna jättetavla, fyra gånger sex meter, är ytterst välfunnen med anknytning till sitt namn. Den står alldeles invid Ishallen!- Visst finns det en dubbelmening i namnet, avslöjar konstnären f ör tid ningen. I grunden kommer idén till motivet från ett foto av familjen för 17-18 år sedan, när mamma hjälper två av barnen att sätta på sig skridskorna.

Det kan man mycket väl få fram av tavlan, även om motivet nu är i stiliserad form.- Man fryser ett ögonblick med kamerans hjälp. menar Börje Berglund. Att sedan motivet som sådant har med is och skridskor att göra ger ännu en mening. Så kan vi ju också anknyta till placeringen vid Ishallen...Många av dem som var på väg in i Ishallen för att uppleva play off-matchen mellan KIK och Karlskrona stannade till under den korta invigningsceremonin och beskådade konstverket.

Kulturchefen Bengt-Åke Kjell hälsade konstnären Börje Berglund och Starka Betongindustriers projektledare (och delägare) Maria Nilsson välkomna. Berglund presenterade sina tankar bakom tavlan och Nilsson underströk att hon som representant för firman gärna ville visa, hur man kan göra god konst även i betong. Något som nu kommer mer och mer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.