Annons

Myshörnan i Tyringe väckte läsintresset

Personligt Den 34-årige förhandlaren på regeringskansliet är uppvuxen i Tyringe och han läser massor med böcker –alltid liggande.
Personligt • Publicerad 7 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Marcus Jönsson

Den 34-årige förhandlaren på regeringskansliet är uppvuxen i Tyringe och han läser massor med böcker –alltid liggande.– Biblioteket i Tyringe har haft betydelse för mitt intresse att läsa böcker, säger Marcus Jönsson.

Många kände sig kallade när Sveriges Radio bjöd in bokälskande lyssnare att delta i årets jury för Romanpriset. Till slut valdes fyra kvinnor och tre män ut för att läsa och bedöma vilken roman som ska få äran. En av dem var Marcus Jönsson, bosatt i Huddinge men med ursprung i Tyringe. Han läser mycket och har med stort intresse hört tidigare års program med Romanprisets jury. Därför såg han fram mot att träffa sex likasinnade romanälskare för att diskutera de sex utvalda böckerna. – Fantastiskt spännande, är Marcus Jönssons betyg på helgen när programmen med diskussionerna spelades i i radiohuset i Stockholm.Juryn består av läsare från hela landet med vitt skilda erfarenheter och åldrar, från 28 till över 80 år. Lagerarbetare, pensionär, studerande, sjuksköterska är några av titlarna. Och så en förhandlare i regeringskansliet. De nominerade författarna Magnus Florin, Beate Grimsrud, Kristina Sandberg, Oline Stig, Aino Trosell och Peter Törnqvist kommer i kväll att läsa ur sina böcker och lyssnarjuryn avslöjar årets pristagare. Festen sänds direkt i P1 och Marcus Jönsson lovar att han är med och kommenterar valet av vinnare. När den galaklädda publiken i Berwaldhallen i Stockholm i kväll hyllar romanprisvinnaren så kan bibliotekarien som jobbade på Tyringe bibliotek någon gång i början av 80-talet, när det låg ovanför Matlusten, känna en viss stolthet. För det var här en liten Marcus, med lånekort nummer 3314 blev bokfrälst. – Jag minns hur man släckte ner i lokalen och vi satt i mysiga soffor och lyssnade på berättelserna som bibliotekarien läste högt. Jag tror det har bidragit till att jag läser mycket. Marcus Jönsson flyttade med sin familj till en nybyggd villa i Tyringe när han var sex år och skulle börja förskolan. Förutom besöken på biblioteket så spelade han både fotboll och hockey.– Det var roligt men jag var ganska usel, är hans bedömning av insatserna på plan. Hur hamnade då Tyringesonen på regeringskansliet?Vägen var inte helt spikrak. För gymnasietiden tillbringade han på Restaurangskolan i Hässleholm och det var först efter studenten som han insåg att det kanske skulle vara bra att ha en bredare teoretisk utbildning. Den skaffade han på komvux.När Marcus Jönsson var 21 år flyttade han till Lund för att studera statsvetenskap och därefter tog han en pol mag-examen.– Men det var egentligen inte meningen att jag skulle studera statsvetenskap. Jag hade tänkt läsa nationalekonomi, men eftersom jag gett min mamma dåliga instruktioner så kryssade hon i fel papper när antagningsbrevet kom. Därefter blev det studier i Chile och en period vid utlandsstyrkorna i Kosovo, med bland annat underrättelsearbete.Marcus Jönsson hann också med en praktikplats hos EU-kommissionen i Bryssel innan han gjorde en rekordkort karriär som arbetsförmedlare i Hässleholm.Nu var det 2004 och regeringskansliet antog 20 ungdomar till ett traineeprogram, där man bland annat fick språkutbildning.Marcus Jönsson hamnade på regeringskansliets arbetsgivarenhet och fick syssla med förhandlingsfrågor. Och det är fortfarande hans uppgift, bland annat förhandlingar om kollektivavtal för de anställa inom förvaltningen. Den sista frågan i intervjun är given: Vem vinner SR:s Romanpris?Och svaret är lika givet:– Det säger jag inte. Men det är bara att slå på radion i kväll så får man svaret.

andtha
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons