Sjukskriven fotograf arbetade för fullt

Nyheter I slutet av 2009 skulle Försäkringskassan besluta om den skånske fotografen, som är i 50-årsåldern, hade rätt till fortsatt sjukpenning.
Publicerad 7 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

I slutet av 2009 skulle Försäkringskassan besluta om den skånske fotografen, som är i 50-årsåldern, hade rätt till fortsatt sjukpenning. I samband med utredningen bestämde handläggaren sig för att kontrollera mannen via internet och hamnade på hans hemsida.

Där påstod fotografen att han fortfarande var egen företagare och redovisade ett flertal uppdrag.Handläggaren gick vidare med ärendet och kontaktade de uppdragsgivare som mannen påstod sig ha. Och kunde då konstatera att han mer eller mindre arbetade heltid som fotograf. Företrädesvis med att fotografera barn och djur. En av uppdragsgivarna lämnade även över en lista med vilka jobb mannen skulle göra framöver – och han var i stort sett fullbokad.

Försäkringskassan fortsatte att syna fotografen i sömmarna och kunde till slut slå fast att han åtminstone arbetat sedan hösten 2007. Och därmed inte varit berättigad till sjukpenning under denna tid.Totalt rörde det sig om 23 utbetalningar på sammanlagt 303 408 kronor.Försäkringskassan stoppade mannens sjukpenning och tog beslut om återkrav av den felaktigt utbetalda sjukpenningen. Samtidigt upprättades en polisanmälan.

På måndagen åtalades fotografen för grovt bidragsbrott. Manne förnekar brott. I förhör säger han att det bara rörde sig om "arbetsträning".Straffet för grovt bidragsbrott är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.