Victor Rask åtalas för olaga intrång

Hässleholm Fyra aktivister lurade sig in på galamiddagen för att kunna veckla ut sina banderoller med texten \"Politiker pratar.
Hässleholm • Publicerad 8 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Victor Rask från Bjärnum är en av de elva aktivister från Greenpeace som åtalas för olaga intrång i Köpenhamn. Aktivisterna lurade sig in på drottningens galamiddag 17 december 2009 och vecklade ut banderoller i protest mot klimatmötets magra resultat. FOTO: MATILDA LUNDAHL/ARKIV
Victor Rask från Bjärnum är en av de elva aktivister från Greenpeace som åtalas för olaga intrång i Köpenhamn. Aktivisterna lurade sig in på drottningens galamiddag 17 december 2009 och vecklade ut banderoller i protest mot klimatmötets magra resultat. FOTO: MATILDA LUNDAHL/ARKIV

Fyra aktivister lurade sig in på galamiddagen för att kunna veckla ut sina banderoller med texten "Politiker pratar. Ledare agerar" i protest mot det magra resultatet av klimatmötet COP-15.– Jag står för vad jag gjort och beredd att ta mitt straff. Civil olydnad är en demokratisk princip och jag kände det som en moralisk skyldighet att göra det här, säger Victor Rask som kommer från Bjärnum men som bott 16 år i Köpenhamn.

Victor Rask körde den första Greenpeacebilen som anlände i konvojen av stats- och regeringschefer till galamiddagen. Bilen var försedd med falska blåljus och hemmagjorda registreringsskyltar.Åklagarmyndigheten i Köpenhamn åtalar enligt den så kallade "drottningparagrafen", eftersom aktionen skedde i drottningens närhet vilket innebär att brottet anses allvarligare.

Två av de elva åtalade aktivisterna är svenskar.Aktionen gick till så att ett utklätt "statschefspar" bestående av norskan Nora Christiansen och spanjoren Juan Lopez de Uralde skjutsades fram till slottet och välkomnades in på röda matten. Väl där kunde paret veckla ut sina bandroller med den engelska texten "Politicians talk. Leaders act." innan de och ytterligare två aktivister greps. De satt sedan fängslade till i början av januari.Samtliga åtalas bland annat för olaga intrång, förfalskning av nummerskyltar och för att ha utgett sig för att vara myndighetspersoner.– Får jag maxstraff kan det bli ett par års fängelse men jag hoppas på villkorlig dom och att straffet står i proportion vill vad vi faktiskt gjort, berättar Victor Rask.

Han är nöjd med utfallet av aktionen som väckte mycket stor uppmärksamhet världen över. Han var aldrig rädd för att aktionen skulle kunna bli farlig.– Vi hade faktiskt berättat för polisen att något skulle hända från vår sida under mötet, men vi berättade inga detaljer.Att Greenpeace obehindrat kunde ta sig så här långt kan låta konstigt med tanke på att 120 stats- och regeringschefer fanns på plats. Men det har sina förklaringar.– Vi hade tur. Hela middagen var uppskjuten en timme, det var dåligt väder och det var stress för att få in alla bilarna med middagsgäster. Vi behövde aldrig visa någon form av legitimation, dessutom hade vi blåljus på bilen, berättar Victor.

Gripandet av aktivisterna gick lugnt till. Det kan man se på filmbilder som finns utlagda på Youtube.– Vi har ett gott rykte. Vi gör direkta aktioner men är alltid fredliga, berättar Victor som varit aktivist i tio år.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.