”Ville se Libyen med egna ögon”

Hässleholm Så förklarar idag Åke Sundkvist (M) anledningen till att politiker från Hässleholm deltog i \"indoktrineringsresan\" till Libyen den första veckan i december 2006, som tidningen skrev om igår.
Hässleholm • Publicerad 8 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Åke Sundkvist (M) förfärades över Libyens så kallade demokrati.
Åke Sundkvist (M) förfärades över Libyens så kallade demokrati.

Så förklarar idag Åke Sundkvist (M) anledningen till att politiker från Hässleholm deltog i "indoktrineringsresan" till Libyen den första veckan i december 2006, som tidningen skrev om igår.

De 20-tal personer som var med på resan var enligt Åke Sundkvist införstådda med att det var en ren PR-resa. Libyens ledare ville visa upp sitt land för världen som en sorts demokrati. Politikerna satt i fullmäktige eller var ersättare i fullmäktige.- Ja, men vi reagerade starkt mot den så kallade demokratin, säger Åke Sundkvist.

Vid ett tillfälle hade de svenska gästerna förklarat hur demokratin i Sverige fungerat i århundraden. Då hade, enligt Åke Sundkvist, värdarna avfärdat den svenska och europeiska demokratimodellen som "ett politiskt experiment".Åke berättar hur han bland annat reagerade mot att det kvällstid inte syntes några kvinnor ute i folkvimlet.

Svaret han fick från sina libyska värdar var att "kvinnorna inte vill gå ut". Däremot fanns det gott om beväpnad polis och mängder av män i svarta skinnjackor. Något som Åke förmodade var hemliga polisen.Miljöpartisten Helén Frick hade förväntat sig ett mera slutet samhälle, än det hon upplevde under resan i Libyen. Det var inga svårigheter att prata med vem som på gatan och det uttrycktes ingen fientlighet om man uttryckte en annan åsikt.Hon tycker landet var kulturellt och socialt bättre än vad hon hade väntat sig. Hon konstaterar också att de kvinnliga studenterna på universitetet de besökte, var i majoritet.

- Det var intressant att komma dit, om man bortser från att det var en diktatur, säger hon.Flertalet av de som var med i Libyen var politiker. Därutöver någon man/fru till politikerna och någon privatperson utanför det politiska etablissemanget.Bland dem Gunnar Skarping, professor vid Stockholms universitet och Isocyanatlaboratoriet i Hässleholm.

De politiker som deltog i resan (så långt tidningen kunnat efterforska) var:Centerpartisten Lars Olsson, miljöpartisterna Herbie Alsaad, Helén Frick, Christer Jönsson, Peter Ekström och Agneta Karlsson, socialdemokraterna Leif Jannerstig, Stig Hansson och Gösta Svensson, moderaten Åke Sundkvist samt Susanna Kennethsdotter från Folkets Väl.Hans Bryngelson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.