Hoppfullt för Swepart och Hästveda gjuteri

Hässleholm Det är Advokatfirma Glimstedt i Lund som har hand om konkurserna i Novacastkoncernen.
Hässleholm • Publicerad 9 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Enligt konkursförvaltaren har flera tänkbara intressenter hört av sig. Foto: Ulrika Ottvall
Enligt konkursförvaltaren har flera tänkbara intressenter hört av sig. Foto: Ulrika Ottvall

Det är Advokatfirma Glimstedt i Lund som har hand om konkurserna i Novacastkoncernen.Den här veckan sägs personalen formellt upp på de bägge företagen i Tyringe och Hästveda, men framtiden ser alltså ändå inte nattsvart ut.

– Tvärtom. Vi arbetar för fullt för att hitta nya ägare, säger Bo Ahlenius, på Glimstedt.På Swepart pågår produktionen i full skala och alla arbetar kvar.– Det är en väldigt hög kompetens i det företaget och vi vet att det är flera aktörer som är intresserade att ta över. Snart går vi ut med annonser om försäljning, säger Bo Ahlenius.De anrika Tyringeföretaget var inte orsaken till problemen i Novacastkoncernen.– Swepart kommer att klara sig bra i en annan miljö, med en annan ägare, säger Ahlenius som bedömer att en ny ägare kan ha tagit över redan inom en månad.

Även för Hästveda gjuteri finns det framtidshopp, menar Ahlenius, även om produktionsutnyttjandet där är betydligt lägre.– Hästveda gjuteri är en mönsteranläggning. Det är ett väldigt modernt gjuteri, kanske det mest moderna i Sverige. Men Novacastkoncernen hade inte så mycket arbete att lägga där. Man kunde inte fylla gjuteriet med verksamhet, konstaterar Bo Ahlenius.Det som nu gäller är att hitta en ägare som har behov av en sådan anläggning och som har verksamhet att stoppa in där.I dagsläget arbetar ett 25-tal personer på Hästveda gjuteri.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.