Kyrkan ordnar resan till Sachsenhausen

Hässleholm – Vi satt och beklagade att kommunen inte längre lägger pengar till resorna, och tänkte att det kanske kunde plockas in i konfirmandarbetet, säger Inge Wahlquist.
Hässleholm • Publicerad 9 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Nathalie Engström (tv) och Hanna Rosquist Ljungbeck ser fram emot studieresan till Berlin och koncentrationslägret Sachsenhausen. Foto: Abigail Sykes
Nathalie Engström (tv) och Hanna Rosquist Ljungbeck ser fram emot studieresan till Berlin och koncentrationslägret Sachsenhausen. Foto: Abigail Sykes

– Vi satt och beklagade att kommunen inte längre lägger pengar till resorna, och tänkte att det kanske kunde plockas in i konfirmandarbetet, säger Inge Wahlquist.Han är präst i Hässleholms församling och har tidigare åkt med som reseledare när skolan ordnat resorna.

Resan är frivillig för konfirmanderna men omkring tre fjärdedelar av ungdomarna har valt att åka med.Kyrkan betalar halva resan, omkring 900 kronor, medan konfirmanderna står för resten.– Vi har betonat att det här inte är någon nöjesresa och det var inget vi gick ut med innan för att locka konfirmander, det blir fel om de ska lockas med resor.

Att åka till ett koncentrationsläger som Sachsenhausen blir ett sätt att lyfta frågan om människosyn.– Framförallt det här som vi kört mycket med, att man kan vara olika men ändå lika. Så fort man plockar bort människovärdet är man inne på en farlig väg.Han tror att det är bra att se lägren med egna ögon.– Vi hoppas att de ska bli klara över att det här har hänt historiskt, och känna att man har ett ansvar, om man stöder sådant här eller gör motstånd.

Inför resan har det hållits två obligatoriska förträffar med bland annat en föreläsning av Stefan Zablocki om hans tid i Auschwitz.Hanna Rosquist Ljungbeck är en av konfirmanderna som åker med.– Jag har aldrig varit i Berlin.Vad tror du att höjdpunkten på resan blir?– Sachsenhausen. Jättemånga har pratat om det och sagt att när man kommer in blir det helt kallt och att det är blod på väggarna och så. Det kommer att vara rörande.– Det kommer nog att kännas jobbigt, säger Nathalie Engström, som ändå tror att resan som helhet blir kul.

Den 1-3 april bor eleverna i Berlin och besöker koncentrationslägret Sachsenhausen, svenska kyrkan i Berlin och får en inblick i uppdelningen mellan öst och väst. Om det blir en fortsättning nästa år är inte bestämt än.– Vi får utvärdera det här. Vi har några magra år i kyrkan, säger Inge Wahlquist.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.