Med full kraft ett hopp i en riktigt galen tunna

Opinion Ett regelverk som säger att de anställda inte får prata andra språk än svenska i företagets bussar och lokaler.
Opinion • Publicerad 9 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett regelverk som säger att de anställda inte får prata andra språk än svenska i företagets bussar och lokaler. Att chaufförerna ska prata svenska med resenärerna och kunna göra sig förstådda är inga konstigheter utan en självklarhet.

Att inskränka rätten att tala andra språk i företagets lokaler är däremot mycket underligt. Enligt företagets lokala ledning (den centrala ledningen vill inte ha något med policyn att göra) är det för att ingen ska diskrimineras. Ett klent argument men åtminstone bättre än den förklaring den lokala fackordföranden kommer med.

Thor Tärnbring från Kommunal menar att "det blir en kakafoni när fyra fem språk blandas och ingen får lugn och ro, det blir ett gytter av alltihop." Är mannen på riktigt måste jag fråga mig. Som om mängden språk avgör.Inte blir det bättre när han förklarar risken för kakafoni med orden "kommer man från utlandet kanske man är van vid lite yvigare svängar". Snacka om generalisering.

Kommunal är ett fackförbund som har en stor andel medlemmar med utländska rötter. Att förtroendevalda uttrycker sig på detta sätt och dessutom rakt av köper inskränkningar i deras rättigheter visar att det finns en stor diskrepens mellan den centrala nivåns stolta deklarationer och lokalplanets agerande.@Byli.8.init:Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.