Skoningslöst avslöjade

ledare Kongressen är inte mer än strax över två veckor bort.
Publicerad 9 mars 2011 • Uppdaterad 10 december 2021
Processen att hitta ny partiledare för Socialdemokraterna visar ironiskt nog att Mona Sahlin är bästa valet. Foto: Scanpix
Processen att hitta ny partiledare för Socialdemokraterna visar ironiskt nog att Mona Sahlin är bästa valet. Foto: Scanpix

Kongressen är inte mer än strax över två veckor bort. Allt medan kaos råder i partiet. Undrar om det var detta som de som tvingade bort Mona Sahlin hade i åtanke?

Det ironiska i sammanhanget är att Sahlin framstår som det bästa valet. Hon är dock ute ur leken och nu har Socialdemokraterna en splittrande process bakom sig och ändå inget att visa för det då partidistrikten blockerar varandras kandidater och valberedningen sett sig nödgad att be om nya namn. Oavsett hur denna fars slutar så kommer den som blir vald att ha ett bräckligt mandat i ryggen. Detta då det är uppenbart att personen ifråga inte kunnat samla stöd för sin kandidatur och till slut kommer att vara en kompromisskandidat framtvingad under tidsnöd.

Att en person som blir partiledare inte har stöd av alla i sitt parti är inget nytt. Det vore dessutom en utopi.Kombinationen sluten och hopplöst omodern nomineringsprocess och bräckligt stöd för den som till slut vinner posten gör dock situationen prekär för Socialdemokraterna. Om processen är öppen vet alla att spelreglerna är sådana och därmed blir mandatet i sig inte försvagat för den som väljs i en öppen och ärlig kamp.

Processen har skoningslöst avslöjat två saker. Dels att partiföreträdarna famlar efter en politisk riktning.Dels att det råder en akut brist på kandidater som kan samla styrkorna i ett parti där man tycks inrikta sig på interna strider istället för att ta driva egen politik i polemik med sina politiska motståndare. Tänk, för inte så länge sedan var detta det självklara statsbärande partiet. Ibland går det fort.Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.