Vindjätten försökte köpa deras tystnad

Hässleholm Sven och Eva Hilding bor fridfullt på landet i Huggelseke, någon mil öster om Hörby.
Hässleholm • Publicerad 9 mars 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Huggelseke är en naturskön oas utanför Hörby. Här vill Eolus vind bygga tre vindkraftverk. Foto: Jonas Karlsson
Huggelseke är en naturskön oas utanför Hörby. Här vill Eolus vind bygga tre vindkraftverk. Foto: Jonas Karlsson

Sven och Eva Hilding bor fridfullt på landet i Huggelseke, någon mil öster om Hörby. Den lilla släktgården är från 1900-talets början. Sven och Eva tog över driften för 26 år sedan, och hjälps åt att sköta om amkorna och marken. Makarna Hilding går ofta omkring i trädgården och njuter av utsikten och de fria vidderna – och av tystnaden.Men nu är deras idyll hotad. Eolus vind i Hässleholm vill bygga tre 140 meter höga vindkraftverk i närheten av deras bostad. När Sven och Eva sitter hemma i köket, eller sommartid på altanen, kommer de att ha det närmaste vindkraftverket – 600 meter bort – mitt i blickfånget.– Det kom ett brev med posten våren 2009 där det stod att det skulle byggas tre vindkraftverk på marken som gränsar mot vår. Min fru började gråta när hon läste vad som var på gång. Det kommer att fördärva hela vår trädgård, säger Sven Hilding.

När den första chocken hade lagt sig bestämde sig paret för att ta strid mot utbyggnaden.Bygglovet, som kommunen har godkänt, överklagades. Miljöprövningen likaså.Eva, som har varit sjukskriven för utbrändhet, tycker att det är enormt jobbigt att inte känna sig trygg i sin hemmiljö.– Jag värnar verkligen om den lugna, trygga miljö vi har här ute, säger hon.

Sven och Eva Hilding har även kopplat in advokat i hopp om att få experterna att förstå att det är oansvarigt att släppa fram vindkraft i en så unik miljö som Huggelseke, där slättbygden möter skogsbygden och där det finns områden som är klassade som riksintresse för naturvården på nära håll. Häromdagen tog ärendet en oväntad vändning. Eolus vind erbjöd då paret andelar i ett annat vindkraftverk i närheten - i Hurva.– En kvinna från Eolus ringde upp mig och undrade om vi ville ha andelar i ett vindkraftverk i Hurva. Hon sade att man oftast blir mer positiv till vindkraftverk om man själv är delägare i ett, säger Eva Hilding.Hon uppfattade samtalet som ett försök från Eolus vind att tysta kritiken.

Svaret blev ett blankt nej.– Det skulle vara rena hyckleriet att säga ja till ett sådant förslag, menar Eva.Sven och Eva tycker även att Hörby kommun har nonchalerat deras invändningar.– Vi trodde att kommunen skulle vara mån om att skydda naturområdena, men de har inte ens varit här ute och tittat sig omkring. De har ingen aning om hur området ser ut. Eolus har åtminstone varit ute och pratat med oss.I kommunens översiktsplan är Huggelseke klassat som ett område möjligt för vindkraftsutbyggnad.

Makarna Hilding har fått besked om att det är för sent att överklaga bygglovet. De sätter istället allt sitt hopp till att miljödomstolen ger dem rätt, och stoppar vindkraftsutbyggnaden.– Det finns inte en lampa, inte en kraftstolpe, inte någonting på markerna här ute som stör sikten. Det är en riktig idyll.– Det är därför vi bor här, säger Sven Hilding.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.