Beslut sätter stopp för rökning i celler

Skåne/Kristianstad Rökbestämmelserna för intagna på svenska fängelser har varit en juridisk följetong.
Publicerad 10 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Rökbestämmelserna för intagna på svenska fängelser har varit en juridisk följetong. I vintras förbjöd kriminalvården rökning på alla anstalter i Sverige. Det gillades inte av en intern som överklagade till Regeringsrätten och fick rätt.

Fram till dess har kriminalvården i Kristianstad släppt på bestämmelserna. Det har varit tillåtet för de intagna att röka på rummen förutsatt att en väktare tänder cigaretten. Egna tändare är förbjudet. Rökandet stoppades nyligen av ett skyddsombud på Kristianstads två anstalter.

Ärendet gick vidare till Arbetsmiljöverket som nu stoppar all rökning inomhus. I botten ligger tobakslagen som värnar om de anställdas hälsa men också säkerhetsrisken som tillåtandet anses innebära.

– När en väktare måste springa runt och tända cigaretterna innebär det en risk. Det stör också det dagliga arbetet. Dessutom har anstalten i Kristianstad inte gjort någon riksbedömning om hot och våld i samband med detta, säger Mats Ryderheim på Arbetsmiljöverket.

Å ena sidan finns en lag som ger de intagna rätt att röka, å andra sidan förbjuder Arbetsmiljöverket rökandet. Det saknas bestämmelser om vilket beslut som väger tyngst men för närvarande gäller Arbetsmiljöverkets förbud, så länge det inte överklagas på nytt eller hävs.

På Kristianstad Vä har de intagna reagerat med blandade känslor enligt Jerker Eklund, kriminalvårdsinspektör och chef för anstalten. Vissa är nöjda med att slippa rökoset, andra är sura och menar att Regeringsrättens dom faktiskt har gett dem rätt. Från och med nu är rökning endast tillåten en timma mitt på dagen då de intagna har rätt att vistas ute.

Kommer det följas?– Ja det tror jag. visst finns det de som smygröker men eftersom man inte får ha egen tändare är det svårt. Sedan förekommer det säkert att de intagna kommer över tändstickor på ett eller annat sätt, säger Jerker Eklund. Den 1 april införs den nya fängelselagen som ger kriminalvården rätt att själva bestämma om de intagna får röka i cellerna eller inte. Redan nu har det flaggats för ett fortsatt förbud.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.