Brio köps upp av Stockholmsbolag

Nyheter Det Stockholmsbaserade investmentbolaget Proventus har ökat sitt ägande till 91,8 procent av aktierna.
Publicerad 10 mars 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Brio kommer ursprungligen från Osby men flyttade 2006 sitt huvudkontor till Malmö. Foto: Eva Ruderstam
Brio kommer ursprungligen från Osby men flyttade 2006 sitt huvudkontor till Malmö. Foto: Eva Ruderstam

Det Stockholmsbaserade investmentbolaget Proventus har ökat sitt ägande till 91,8 procent av aktierna. Nu erbjuder man sig att köpa resten – innan de tvångsinlöses.Övertagandet betyder samtidigt att familjen Ivarsson släpper de sista av sina aktier i företaget, vilket handlar om några procent.

– Det kändes starkare när vi släppte huvudägandet 2004. 2009 hade ju Brio försatts i konkurs om inte Proventus och Nordea hade ordnat en finansiell rekonstruktion, säger Dag Ivarsson (M), kommunfullmäktiges ordförande samt styrelseledamot i Brio.Han har varit ordförande i en oberoende styrelsegrupp, utan ledamöterna från Proventus, som tagit ställning till Proventus erbjudande.– Vi ser fördelar för bolaget med att Proventus tar ett hundraprocentigt ansvar. Brio har redovisat negativa resultat i flera år, nu senast -67 miljoner kronor för 2010.

Både Proventus och Brios styrelse menar att fler rekonstruktionsåtgärder behövs för att göra bolaget lönsamt. Proventus har nu sagt att man kommer att ta ansvar för finansieringsbehovet.– Leksakssidan går hyggligt bra och ökar, medan det finns vissa problem på baby- och barnvagnsområdet. I och med att Proventus blir hundraprocentig ägare kan man genomföra en rekonstruktion på ett mer långsiktigt sätt än om man ska komma med kvartalsrapporter, säger Dag Ivarsson.

Att Brio blir privatägt betyder nämligen bland annat att kvartalsrapporter inte längre är ett krav.Han menar att Proventus nu har möjlighet att rekonstruera de mer problematiska områdena och samtidigt expandera på leksakssidan.Proventus ägs av finansmannen Robert Weil och har varit huvudägare i Brio sedan 2004. Uppköpet nu är en följd av rekonstruktionen 2009, då Nordea indirekt blev en av Brios största aktieägare.– De hade inget långsiktigt intresse av att vara ägare. Efter en längre tids diskussioner tar vi nu kontrollen över deras aktier och dem som ligger i personalstiftelsen, säger Daniel Sachs.

Eftersom Proventus nu äger över 90 procent av Brio vill man ta steget fullt ut och köpa resten. Aktieägarna erbjuds totalt 31 miljoner kronor.Brios styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera erbjudandet. Priserna ligger nära aktiernas värde under den senaste tiden och i något fall högre.

Proventus inleder samtidigt en tvångsinlösen av övriga aktier, så det nuvarande erbjudandet uppges vara ett sätt för aktieägarna att få sina pengar snabbare.

Man kommer dessutom att verka för att Brio avnoteras från börsen (Nordic growth market). Aktiernas spridning kommer inte längre att uppfylla NGM:s noteringskrav.– Det är inte rationellt att ha kvar det som ett börsnoterat bolag, säger Daniel Sachs.Han säger dock att övertagandet inte kommer att påverka Brios riktning.– Programmet för förändring och utveckling kommer att fortsätta. Vi har ett stort förtroende för styrelsen som sitter.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.