Danny och Eric är favoriterna i Globen

Kultur och Nöje Eric Saade: \"Han gör dance, jag gör pop\".
Publicerad 11 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Eric Saade och Danny Saucedo är redo för Globen. Foto: Scanpix
Eric Saade och Danny Saucedo är redo för Globen. Foto: Scanpix

Eric Saade: "Han gör dance, jag gör pop". Danny: "Det finns pop och pop, men okej vi går på samma konto".Jo tack. Danny och Eric Saade får nog stå ut med att jämföras med varandra. De är båda unga, vackra och vältränade.

De dansar lika bra som de sjunger och de lockar drivor av unga fans till tv-apparaterna när de uppträder i Melodifestivalen. Men grabbarnas släktskap går djupare än så. Deras bidrag ligger långt ifrån de genrer som dominerat Melodifestivalen de senaste tio åren. Med rakt slående, elektronisk danspop representerar de något nytt i schlagersammanhang.

Danny och Eric Saade var storfavoriter i sina respektive delfinaler. Nu är de favoriter i Globen, där Melodifestivalens final avgörs på lördag kväll. – Det är hur smickrande som helst. Det vore kul om jag fick åka, inte bara för mig. Vi har alltid skickat folkkära artister, aldrig testat en popstjärna. – Om det ska funka internationellt ska det vara något jävligt ballt. Det ska vara en megahit och det har Sverige aldrig skickat, säger Eric Saade.

Ingen brist på självförtroendet alltså, men varken Saade eller den andre storfavoriten Danny Saucedo vill ta ut segern i förväg.– Känns som om man är dumdristig om man börjar prata om Eurovision i förväg, det får man inte göra. Det kan gå hur som helst i tävlingen, säger Danny.

På samma sätt är både han och Eric Saade måna om att inte framstå som rivaler.– Jag vet att folk kommer snacka mycket om mig och Danny, men varken jag eller Danny kan fokusera på det. För det första är vi så bra vänner vid sidan om. – För det andra är det bara att göra sin grej nu, det är inte vi som bestämmer vem som vinner, säger Eric Saade, som hoppas att Danny vinner om han inte gör det själv.Danny å sin sida beskriver Saades nummer som en "svinbra popakt".

Möjligen kan man spåra tillstymmelsen till kritik när han ombeds förklara skillnaden mellan sin show och de övriga artisternas.– Mitt nummer som helhet känns fräscht och genuint. Det är bara dans och sång, inte en massa annat, säger han.

Inget glaskross alltså?– Det var det du som sa.

Danny och Eric Saade är medvetna om att de delar på favoritskapet. De hymlar inte med att de vill vinna och de hoppas båda på att kunna leverera – även i schlager-EM.– Självklart ska man ta fram det nummer man personligen gillar bäst. Men man ska också tänka på vad som kan funka i Europa. – Om det sedan är jag, Sanna Nielsen, rockabillykillen eller Eric Saade – det får folket avgöra, säger Danny.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.