”Ett mycket illa skött beslut”

Hässleholm Vid fredagens möte mellan de anhöriga och politikerna i omsorgsnämnden John Bruun (FP) och Cecilia Tornerefelt (M) gavs ingen förhoppning om att beslutet skulle ändras.
Hässleholm • Publicerad 11 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Mötet på fredagen med de beslutande politikerna i omsorgsnämnden angående nedläggnngen av Vallmogården gav inte mycket menar Elsie Persson. Det känns som de har gått bakom ryggen på oss. Foto: Susanne Gäre/Arkivbild
Mötet på fredagen med de beslutande politikerna i omsorgsnämnden angående nedläggnngen av Vallmogården gav inte mycket menar Elsie Persson. Det känns som de har gått bakom ryggen på oss. Foto: Susanne Gäre/Arkivbild

Vid fredagens möte mellan de anhöriga och politikerna i omsorgsnämnden John Bruun (FP) och Cecilia Tornerefelt (M) gavs ingen förhoppning om att beslutet skulle ändras.– Nej, beskedet från politikerna var att det måste sparas pengar, säger Elsie Persson, vars man är en av de boende på Vallmogården.– Vi erbjuds nu ett möte med enhetschefen där vi kan framföra våra önskemål om vart våra anhöriga skall flyttas, säger Elsie Persson.

Något besked om vilket tidsperspektiv det handlar om gavs inte, om det är tre månader eller ett halvår som gäller. Åtta platser för demensboende kommer att erbjudas på Sjögläntan.– Även om jag vill att min man ska få bo kvar i sin invanda miljö, så hade ett besked om hur lång tid det handlar om varit bra. Det känns oroligt att ha den här ovissheten över sig, säger Elsie Persson. Det känns som de har gått bakom ryggen på oss när de har tagit det här beslutet.– För ett år sedan ville jag att min man skulle få ett boende på Sjögläntan, men då fanns det inga platser för demensboende, men nu ett år senare finns det, säger hon.– Vi vill ju överklaga beslutet, men enligt John Bruun så var det inte mycket mening. Han menade att i 99 procent av fallen får kommunen rätt, säger Elsie Persson.

Nu reagerar även pensionärsföreningarna i Vinslöv som menar att hela beslutet är illa skött. Ärendet har bland annat inte varit upp i KPR (Kommunala Pensionärsrådet).– Och att lämna beskedet sent en fredag när de berörda inte har någon möjlighet att komma i kontakt med någon ansvarig under helgen är helt förkastligt, menar Astrid Nilsson som är ordförande i SPF.SPF och PRO i Vinslöv kommer gemensamt lämna in en skrivelse till kommunledningen där de påpekar att beslut som har så stor påverkan på ett samhälle inte kan tas utan att berörda är involverade i ett tidigare skede.– Vallmogården är ett bra boende och behövs här i Vinslöv, säger Astrid Nilsson. Vi måste värna om de som inte kan föra sin egen talan. Det är en trygghet att få vara kvar på hemorten både för den boende och de anhöriga. – Än är inte sista ordet sagt i den frågan, menar Astrid Nilsson.

Det är närmare 20 miljoner som skall sparas i omsorgens budget. Nämnden tog därför beslutet att 46 platser inom särskilt boende skulle bort.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.