GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Massiv kritik mot djurskyddet

Hässleholm –Hade det varit ett privat företag så hade det självfallet blivit en del förändringar.
Hässleholm • Publicerad 11 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Fredagens djurskyddsmöte i Ebenesersalen i Hässleholm rönte stor uppmärksamhet och det kom ett drygt 70-tal personer från olika håll i Skåne för att dsikutera det djurskydd som länsstyrelsen nu har ansvar för. Foto: stefan sandström
Fredagens djurskyddsmöte i Ebenesersalen i Hässleholm rönte stor uppmärksamhet och det kom ett drygt 70-tal personer från olika håll i Skåne för att dsikutera det djurskydd som länsstyrelsen nu har ansvar för. Foto: stefan sandström

–Hade det varit ett privat företag så hade det självfallet blivit en del förändringar. Men på länsstyrelsen händer det inget. Man låter det bara gå, var det flera av deltagarna som vittnade om.

Ett 70-tal personer, lantbrukare, djurhållare och andra som på något sätt är knutna till djurskyddet var på plats, från stora delar av Skåne, i detta något infekterade ärende efter det att länsstyrelsen tagit över djurskyddet från kommunerna. Anledning till övertagandet var att ett drygt 30-tal av landets kommuner inte ansågs klara av djurskyddet på ett tillfredsställande sätt. Men detta gick också ut över alla andra kommuner som hade ett bra och uppskattat djurskyddsarbete.

Ola Svensson, som är chef för länsstyrelsens djurskydd, var också på plats men hade egentligen ingen annan uppgift än att lyssna av vad som framkom men hamnade ganska rejält i hetluften inför den massiva kritiken hur vissa inspektörer agerar när de gör sina inspektioner, som att de inte presenterar sig utan bara går rätt in.– Det kan ju vara några djurrättsaktivister. Vid ett tillfälle kom ett par personer gående in på gården utan att överhuvudtaget presentera sig. Det var två inspektörer från länsstyrelsen. Man måste väl ha någon form identitetsbricka med sig, var det en djurhållare som berättade och fick medhåll av flera andra.– Självklart ska man tala om vem man är och vad man heter och alla har en id-handling att visa upp, konstaterade Ola Svensson från länsstyrelsen.

Några av de församlade menade att länsstyrelsens djurskyddsinspektörer nu har enorma befogenheter som myndighet och som man använder på ett felaktigt sätt.– Man kan sätta åt vem som helst, påtalade någon och menade att man ska väl hjälpa istället för att stjälpa. Ärendena följs heller inte upp tillräckligt snabbt och det kan ta månader innan ett anmälningsärende blir handlagt.

– När det gäller en del djurhållares inställning till inspektörerna så kan det bero på att djurskyddet blivit en myndighet, menade Ola Svensson och tillade:– Man upplever det nu som att det görs en kontroll istället för som tidigare en inspektion. Det beror också på hur inspektören pratar och uttrycker sig, vilket språk som används. Det kanske är en dialog på ett annat sätt och att man känner en större oro nu, menade Ola Svensson.

Det blev många inlägg men att djurskyddet skall återgå till kommunerna var det inte många som trodde.– Visst går det att göra så men det är ett politiskt beslut, konstaterade Ola Svensson som i övrigt inte hade något emot detta.Men de allra flesta anmälningar när det gäller djurskyddet gäller inte lantbrukets djurhållare. Av de 1500 – 1600 anmälningar som kommer in varje år så står sällskapsdjuren för hela 60 procent, varav lantbrukets djurhållare står för 20 procent och hästar för 20 procent, det man kallar för "hobbyhästar".Det fanns också kritik mot att inspektörerna åker ut två och två istället för ensamma, när det låg på kommunerna var det endast en person som kom.

– Det är väldigt sällan det behövs två personer. Hade endast en person åkt ut hade man ju hunnit med dubbelt så mycket.Det var miljökontoret i Hässleholm som tagit initiativ till den här dialogträffen om djurskyddet genom miljöinspektören och tidigare djurskyddsinspektören Marianne Holmén och miljöchefen Sven-Inge Svensson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.